Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Moslimská púť hadždž v Mekke je zatiaľ bez incidentov

Moslimská púť hadždž v Mekke je zatiaľ bez incidentov Zobraziť galériu (2)
Moslimská púť hadždž v Mekke je zatiaľ bez incidentov (Zdroj: SITA)

MEKKA - Približne 1,5 milióna moslimov sa dnes v rámci výročnej púte hadždž vydalo na šesť kilometrov dlhú cestu z údolia Míná k hore Arafát (Hora milosrdenstva).

Časť pútnikov oblečených v bielom túto vzdialenosť prekonala pešo, iní sa k hore Arafát presunuli autobusmi. Moslimovia prichádzajú k hore Arafát, pretože veria, že prorok Mohamed práve z nej kázal ľuďom, aby zanechali spory a dali bokom rasové, ekonomické i kmeňové rozdiely. Moslimovia aj o 1400 rokov neskôr veria, že v tento deň a na tomto mieste sa otvoria brány raja a ich modlitby budú vyslyšané.

Nad sektorom hliadkovali vrtuľníky a pohyb ľudí a vozidiel po príjazdových cestách regulovali tisíce vojakov a policajtov.

Moslimská púť hadždž v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Guvernér Mekky, princ Chálid aj-Fajsal, ktorý je aj predsedom organizačného výboru pre hadždž, informoval, že na tohtoročnú púť do Saudskej Arábie pricestovalo 1,5 milióna veriacich, z nich 1,38 milióna sú cudzinci.

Počet pútnikov je v porovnaní s minulý rokom o polovicu nižší - vlani do Mekky pricestovalo 3,2 milióna moslimských veriacich. Saudskoarabské úrady totiž z obáv pred vypuknutím epidémie vírusu postihujúceho dýchacie cesty, ktorý sa podobá ochoreniu SARS, vydali tento rok o 20 percent menej pútnických víz pre moslimov zo zahraničia a o 50 percent znížili počet domácich účastníkov. Ďalším dôvodom pre obmedzenie počtu veriacich sú aj stavebné práce na posvätných miestach.

Podľa saudskoarabských úradov sa tradičná púť doteraz zaobišla bez incidentov. Nebol zaznamenaný ani žiadny nový prípad nakazenia vírusom podobným SARS, ktorý si vo svete vyžiadal 60 obetí na životoch, z toho 51 ľudí mu podľahlo v Saudskej Arábii.

Dnes na poludnie sa pútnici zúčastnia na spoločnej modlitbe na mieste, kde prorok Mohamed predniesol svoju poslednú kázeň. Pri západe slnka sa presunú do údolia Muzdalifa, kde strávia noc, pričom si nazbierajú kamienky, ktorým budú nasledujúci deň v údolí Míná symbolicky kameňovať Satana. Týmto obradom sa začína veľký moslimský sviatok íd al-adhá - sviatok obete.

Práve kameňovanie Satana je z bezpečnostného hľadiska najrizikovejším obradom púte, keďže sa na malom priestranstve naraz ocitne obrovské množstvo ľudí. V minulosti bolo údolie Míná dejiskom viacerých tragédií, keď bolo v panike v dave ušliapaných niekoľko desiatok pútnikov. Saudskoarabské úrady aj z tohto dôvodu pristúpili v údolí k stavebným úpravám i k zmene časového harmonogramu púte, keď pútnikom umožňujú vykonať tento obrad hneď po polnoci (na utorok).

Hadždž je najväčšou púťou na svete a jedným z piatich pilierov islamu, ktorú by mal počas života absolvovať každý moslim, ak mu to umožní jeho materiálna situácia a zdravotný stav.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu