Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Je Putin najbohatším mužom sveta? Špekulácie o jeho obrovskom imaní!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Ak sú odhady o bohatstve ruského prezidenta Vladimira Putina správne, mohol by byť najbohatším človekom planéty a hravo strčiť do vrecka všetkých zámožných šľachticov, politikov aj ostatných zazobancov. Problém je však v tom, že šanca získať pravdivé informácie je takmer nulová a nikto si nechce rozhádať vodcu štátu vlastniaceho jadrové zbrane, ktorý už ako 23-ročný vstúpil do známej sovietskej tajnej služby KGB.

Teórie o bohatstve Putina vychádzajú z uniknutých diplomatických správ a väčšina z nich sa opiera o rozhovor nemeckých novín Die Welt s členom vysokej moskovskej spoločnosti Stanislavom Belkovskym z roku 2007.

Ten v rozhovore vyhlásil, že Putin ovláda 37 percent ropnej spoločnosti Surgutneftegaz a 4,5 percenta monopolu na zemný plyn Gazprom, čo mu môže vyniesť až 40 miliárd dolárov. Odvtedy jeho podiel však už mohol dosiahnuť 60-70 miliárd dolárov, čo ho radí k oficiálne najbohatšiemu mužovi sveta Billovi Gatesovi, ktorý sa vraj hrdí majetkom v hodnote 72 miliárd dolárov.

Neexistuje však žiadny dôkaz o Putinovom podieli v týchto spoločnostiach a samotný vodca tieto špekulácie v roku 2008 poprel. Novinárom povedal toľko, že sú to všetko táraniny, nezmysly a viac nemá o čom diskutovať. Uviedla agentúra Bloomberg.

Nedá sa však prehliadnuť, že ruský prezident vlastní zbierku luxusných hodiniek, jácht a domov, hoci deklaruje príjem nižší ako 200-tisíc dolárov ročne a iba pár mizerných aktív. Ruský opozičník Boris Nemcov však vo svojej knihe tvrdí, že Putin vlastní asi 20 domov, štyri jachty a 58 lietadiel, čo znamená, že musí mať oveľa vyšší prílev peňazí.

S Putinom sa však o výške jeho majetku bude asi len málokto ťahať za prsty, napísal portál news.com.au.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu