Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO útoku aktivistov Greenpeace na vežu Gazpromu: Rusi ich držali v zajatí ako pirátov!

Rusi zajali aktivistov Greenpeace Zobraziť galériu (3)
Rusi zajali aktivistov Greenpeace (Zdroj: Foto: Greenpeace)

MURMANSK – Greenpeace opäť v akcii. V Rusku sa pokúšali dostať na ropnú vežu Gazpromu. Celá akcia skončila neúspechom. Niekoľkých aktivistov držali proti ich vôli štyri dni. Pozrite si zábery z akcie.

Aktivistov s mierovým poslaním držali Rusi v zajatí vyše štyri dni vo vlastnej lodi bez právnej, či konzulárnej pomoci. V chladnom neľútostnom Pečorskom mori ich zajali minulý týždeň po tom, čo sa pokúšali vstúpiť na jednu z ropných plošín plynárenského podniku Gazprom v Artktíde. Urobili tak na protest proti tamojšej ťažbe ropy.

Rusi zajali Greenpeace

Ruská loď aj so zajatými ochranármi sa dnes vrátila do prístavu Murmansk. Tu prebrali ruskí vyšetrovatelia prípad pre podozrenie z pirátstva. Skupina 30 ochranárov sa pritom stále nachádzala na palube svojej lode Arctic Sunrise, ktorú pobrežná stráž ťahala smerom k prístavu Murmansk.

Rusi zajali aktivistov Greenpeace
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Greenpeace)

Počas dramatickej akcie sa dvaja ochranári pokúšali minulý týždeň vyliezť na ruskú ropnú plošinu. Chceli tak protestovať proti plánovanej ťažbe ropy v Arktíde. Rusi v reakcii vstúpili na ich loď a celú posádku bez mihnutia oka zajali. Ochranárov zadržiavala ruská pobrežná stráž proti ich vôli v medzinárodných vodách. Loď Greenpeace s názvom Arctic Sunrise sa plavila pod holandskou vlajkou.

Počet nezávislých právnych expertov  podporuje postoj Greenpeace, že voči nim konali nezákonne. Podpísali spoločné vyhlásenie vyzývajúce k tomu, aby boli aktivisti prepustení. Právnici ochranárov Greenpeace požadujú okamžitý prístup k 30tim aktivistom ktorých držali v zajatí dlhšie ako štyri dni bez právnej a konzulárnej pomoci.

Kumi Naidoo výkonný riaditeľ Greenpeace International povedal: "Greenpeace International má 40 ročnú históriu s mierovými zásadami na ochranu životného prostredia. Minulotýždňový protest proti nebezpečným vrtom ropy v Arktíde bol vykonaný v súlade s týmito silnými zásadami. Naši aktivisti neurobili nič, čo by odôvodňovalo takúto reakciu ruských úradov.“

Riaditeľ ďalej dodáva: „Naši aktivisti sú motivovaní len vášnivou vierou v nutnosť chrániť Arktídu od bezohľadnej ťažby ropy, v dôsledku ktorej môže dôjsť k zmenám klímy. Žiadame Rusov o ich okamžité prepustenie."

Aktivisti Greenpeace protestovali v Pečorskom mori proti plánovanej ťažbe ropy ruským koncernom Gazprom. Federálny vyšetrovací úrad v utorok oznámil, že daný prípad kvalifikoval ako pirátstvo, za čo údajným páchateľom hrozí 15-ročný pobyt vo väzení a pokuta vo výške 500-tisíc rubľov (okolo 11 600 eur).

Ruská pobrežná stráž plavidlo s vlajkou Holandska po minulotýždňovom incidente obsadila, na čo si Moskva taktiež predvolala holandského veľvyslanca, aby mu tlmočila znepokojenie nad "agresívnou a provokatívnou" akciou. Greenpeace však trvá na tom, že Rusko nemalo na zásah právo, keďže aktivisti sa údajne plavili v medzinárodných vodách. Ruské ministerstvo zahraničných vecí ešte minulý týždeň vyhlásilo: „Aktivisti ohrozili životy ľudí a mohli spôsobiť environmentálnu katastrofu v Arktíde."

Rusi zajali aktivistov Greenpeace
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Greenpeace)

„Ruské úrady začali vyšetrovanie z podozrenia z pirátstva avšak neboli vznesené žiadne obvinenia, ani žaloby,“ uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová. Výkonný riaditeľ Greenpeace povedal, že termín pirátstvo proti pokojným aktivistom nemá v medzinárodnom práve opodstatnenie. „Nedáme sa zastrašiť alebo umlčať týmito absurdnými obvineniami a budeme požadovať okamžité prepustenie našich aktivistov." dodal Naidoo.

Profesor Stefan Kirchner, odborníka na medzinárodné právo, vystríha pred neuváženým označovaním nepirátskych činov za pirátske v medzinárodnom kontexte: „Označenie nepirátskych činov ako pirátstvo môže poškodiť medzinárodné úsilie proti pirátstvu. Všetci by mali upustiť od používania termínu „pirátstvo“ s ohľadom na to, že aktivity Greenpeace zjavne nedosahujú intenzitu pirátstva."

Vrtná plošina Prirazlomnaja, ku ktorej sa aktivisti z Greenpeace údajne chceli pripútať, by mala začať fungovať v roku 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu