Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Krvavá dráma v zoo: Tiger zabil muža (†56) pred zrakmi návštevníkov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Sibírsky tiger pred zrakmi návštevníkov usmrtil svojho ošetrovateľa (†56) v zoologickej záhrade v nemeckom Münsteri. Šelma sa mužovi zahryzla do šije, keď jej chcel upratať vonkajší výbeh, informoval dnes server Bild.de.

Skúsený ošetrovateľ, ktorý v zoo pracoval približne 20 rokov, vo štvrtok popoludní práve čistil výbeh, keď sa na neho zozadu vrhol desaťročný tiger Rasputin a jediným cieleným uhryznutím ho usmrtil. "Ošetrovateľ nemal šancu, bol okamžite mŕtvy," konštatoval veliteľ hasičov Dieter Knaack.

Zvieraťu sa podarilo prekĺznuť z klietky do výbehu, pretože ošetrovateľ zjavne zabudol uzavrieť prielez medzi oboma priestormi. Späť dovnútra zviera vlákali až ostatní ošetrovatelia, ktorých privolali návštevníci zoo. Zoologická záhrada potom bola uzavretá a o jej personál i návštevníkov sa postarali psychológovia .

"Teraz vyšetrujeme, prečo priechod zostal otvorený," povedal policajný hovorca. Vedenie zoo podľa neho vychádza z predpokladu, že príčinou nešťastia je ľudská chyba. Ošetrovateľ pravdepodobne zabudol uzavrieť elektrické ovládanie brány.

Rasputin, narodený v Lipsku v roku 2003, bol umiestnený do Münsterskej zoo v roku 2005. Od roku 2007 mu tam robí spoločnosť tigrica Nelly, ktorá sa narodila v roku 2005. Dobre si spolu rozumejú a často sa spolu hrajú, čo je u tigrov nezvyčajné, uvádza zoo na svojom webe.

V Nemecku sa podobný prípad stal už vlani, keď v auguste tiger sibírsky zo zoo v Kolíne nad Rýnom usmrtil 43-ročnú ošetrovateľku, keď jej prehryzol hrdlo. Žena vtedy zabudla zatvoriť príslušný prielez.

Kolínsky a teraz aj münsterský prípad vyvolal debatu, či je vhodné veľké mačkovité šelmy chovať v zajatí. "Tigre sú v zajatí veľmi náročné a potenciálne extrémne nebezpečné. A to nielen pre ošetrovateľov, ale aj pre návštevníkov zoo," kritizuje organizácia na ochranu zvierat Vier Pfoten.

Sibírske tigre patria medzi najväčšie mačkovité šelmy na svete. Dosahujú dĺžku až 2,80 metra a hmotnosťou vyše 250 kilogramov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu