Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Tragédia: Renomovaný spisovateľ spáchal samovraždu skokom z okna

Erich Loest
Erich Loest (Zdroj: FB)

LIPSKO - Jeden z najvýznamnejších nemeckých prozaikov Erich Loest, považovaný za kronikára nemecko-nemeckých dejín, spáchal vo štvrtok večer zrejme samovraždu skokom z okna v areáli Univerzitnej kliniky v Lipsku.

Neočakávaná smrť 87-ročného autora, ktorý bol svojho času krátko členom NSDAP a neskôr štátostrany v bývalej Nemeckej demokratickej republike (NDR), zasiahla mnohých v spolkovej republike.

Policajné vyšetrovanie okolností, predchádzajúcich úmrtiu autora, je v plnom prúde. Vyšetrovatelia však predpokladajú, že išlo o dobrovoľný odchod zo života, píše agentúra DPA.

Nemocnica sa k prípadu odmietla vyjadriť. Potvrdila iba, že zosnulý bol jej pacientom, avšak bez špecifikovania diagnózy, ktorá ho sužovala.

Erich Loest, rodák zo saskej Mitweidy, zanechal rozsiahle prozaické dielo, romány i poviedky, v ktorých sa neustále vracal k rozdeleniu a znovuzjednoteniu Nemecka. Jeho posledná poviedka vyšla iba pred niekoľkými dňami.

Muž, ktorý v NDR opakovane pozdvihol svoj hlas proti nedemokratickým pomerom vo sfére kultúry, vrátane cenzúry, bol napokon nútený zostať v roku 1981 po vypršaní víza vo vtedajšej Nemeckej spolkovej republike. Vo východnej časti krajiny mu totiž neustále hrozili represálie zo strany tamojšieho režimu. Krátko po páde Berlínskeho múru sa vrátil do Lipska, ktorého čestným občanom bol od roku 1996.

Erich Loest bol laureátom viacerých ocenení a vyznamenaní, vrátane Ceny Hansa Falladu, Nemeckej národnej ceny i Veľkého spolkového kríža za zásluhy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu