Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Špekulácie sa potvrdili, Microsoft kupuje veľkú časť Nokie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

REDMOND – Dlho sa o tom špekulovalo a nakoniec je to pravda. Microsoft kupuje veľkú časť Nokie za 5,44 miliardy eur. Dôvodom je snaha koncernu o zvýšenie podielu na trhu inteligentných telefónov. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Americký softvérový koncern v noci nadnes uviedol, že prevezme divíziu mobilných telefónov a služieb Nokie za 3,79 miliardy eur. Ďalších 1,65 miliardy eur zaplatí za 10-ročnú licenciu na patenty Nokie s možnosťou predĺženia. Transakcia by sa mala uzatvoriť začiatkom budúceho roka. Približne 32.000 zamestnancov Nokie by v jej rámci malo prejsť do Microsoftu.

"Sme veľmi nadšení návrhom skombinovať najlepšiu prácu Microsoftu a Nokie v oblasti mobilných zariadení," uviedol šéf Microsoftu Steve Ballmer v obežníku pre zamestnancov. "Získavame neuveriteľné schopnosti, technológie a intelektuálne vlastníctvo."

Transakciou klesnú tržby Nokie približne na polovicu. Fínska spoločnosť sa chce v budúcnosti sústrediť predovšetkým na sieťové zariadenia a vývoj svojich služieb v oblasti máp pod značkou Here. Nokia sa nedávno dohodla so Siemensom, že kompletne prevezme ich spoločný podnik Nokia Siemens Networks (NSN). NSN vyrába zariadenia pre mobilné siete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu