Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Obama zvažuje vojenský zásah v Sýrii

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu sa začína zaoberať myšlienkou vojenského zásahu v Sýrii. V piatok to naznačil minister obrany Chuck Hagel.

Generáli americkej armády podľa neho pripravili pre Obamu viaceré "možnosti" ďalšieho postupu. "Ministerstvo obrany je zodpovedné za to, že prezidentovi poskytne všetky možností týkajúce sa všetkých výnimočných situácií," povedal Hagel reportérom na palube vojenského lietadla na ceste do Malajzie. Nespresnil však detaily spomínaných "možností".

Americké médiá v rovnakom čase informovali o tom, že Spojené štáty zintenzívňujú svoju vojenskú prítomnosť v Stredozemnom mori. Šiesta flotila zodpovedná za hliadkovanie v tejto oblasti sa rozhodla ponechať si tam bojovú loď USS Mahan, ktorá sa mala podľa plánov vrátiť do domovského prístavu v americkej Virgínii.

V regióne pôsobia aj tri ďalšie torpédoborce - USS Gravely, USS Barry a USS Ramage. Všetky štyri bojové lode sú vybavené desiatkami rakiet typu Tomahawk.

Dôvodom napätej situácie sú obvinenia sýrskej opozície z toho, že sily prezidenta Baššára al-Asada použili pri útoku proti stovkám ľudí jedovatý plyn, čo si v stredu vyžiadalo údajne až 1 300 obetí. Al-Asadova vláda tieto obvinenia rázne odmieta.

Správy o chemickom útoku v husto osídlenej oblasti sa objavili len dva dni po tom, ako začali podobné hlásenia v Sýrii preverovať inšpektori Organizácie Spojených národov. Jej generálny tajomník Pan Ki-mun v pondelok vyhlásil, že trvá na neobmedzenom prístupe inšpektorov na všetky miesta, kde v rámci občianskej vojny údajne došlo k použitiu chemických zbraní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu