Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tvrdý trest pre obvinených v kauze série vrážd Rómov: Doživotie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Troch obvinených v kauze série vrážd Rómov v Maďarsku z rokov 2008-2009 odsúdil dnes Súd pre okolie Budapešti na doživotný trest odňatia slobody. Štvrtý obvinený István Csontos si podľa verdiktu odsedí 13 rokov, informovala agentúra MTI. Rozsudok nenadobudol právoplatnosť.

Vynesenie verdiktu sprevádzal mimoriadny záujem médií a zvýšené bezpečnostné opatrenia, konštatovala MTI. Mnohí v súdnej sieni vyjadrili hlasitý súhlas s doživotným trestom a nespokojnosť s 13-ročným väzením pre štvrtého odsúdeného.

Ľavicový denník Népszava doplnil, že podľa rozsudku musí každý z vrahov zaplatiť odškodné vo výške od šiestich miliónov forintov (20 096 eur) až do 35 miliónov forintov (117 229 eur).

Prokuratúra dnes vyjadrila spokojnosť s prácou vyšetrovateľov, ktorí predložili množstvo dôkazov - vzorky DNA, fotografie nosičov údajov, mapy, informácie o hovoroch mobilnými telefónmi či expertízy zbraní. Predseda senátu László Miszori však často ostro kritizoval kriminalistov a ich činnosť viackrát označil za "katastrofálnu", napísal denník.

Pri útokoch v Kisléte a Tiszalöku zomrel jeden človek, v Nagycsécsi sa stali obeťou útoku dvaja ľudia a v Tatárszentgyörgyi zahynul muž a jeho syn (5), ktorí utekali z podpáleného domu. Vo viacerých prípadoch zaútočili páchatelia zápalnými fľašami, pri ktorých zranili niekoľko ľudí. Vrahovia vystrelili 78-krát, pričom ohrozili životy dovedna 55 ľudí.

V súdnom procese na prvom stupni s hlavným obžalovaným Árpádom Kissom, jeho bratom Istvánom, Zsoltom Petöom a Istvánom Csontosom, ktorý sa začal v marci 2011, obvinení popierali vinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu