Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Opozícia dala Mursímu ultimátum na odstúpenie: Ináč vyhlásime neposlušnosť!

Státisíce Egypťanov sa v nedeľu v mestách po celej krajine zúčastnili na demonštráciách proti islamistickému prezidentovi Muhammadovi Mursímu
Státisíce Egypťanov sa v nedeľu v mestách po celej krajine zúčastnili na demonštráciách proti islamistickému prezidentovi Muhammadovi Mursímu (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptské opozičné hnutie Povstanie (Tamarod) dalo v pondelok prezidentovi Muhammadovi Mursímu ultimátum na odstúpenie z funkcie, ktoré vyprší v utorok. Ak islamistický líder výzvu neuposlúchne, aktivisti sľubujú vyhlásenie "občianskej neposlušnosti".

Mursí má podľa Tamarod-u odstúpiť najneskôr v utorok o 17:00 miestneho času, pričom súčasťou jeho rezignácie má byť vypísanie predčasných prezidentských volieb.

Hnutie Povstanie vzniklo nedávno s cieľom dosiahnuť Mursího odstúpenie a jeho hlavným zámerom je zozbierať na tento účel 15 milión podpisov. Aktivisti minulý týždeň informovali, že sa im podarilo tento limit daný ústavou dokonca prekročiť. Mursího by mal podľa nich dočasne nahradiť šéf egyptského ústavného súdu Mahír el-Bihajry.

Proti Mursímu v nedeľu na prvé výročie jeho zasadnutia do funkcie prezidenta protestovali údajne milióny ľudí. Protesty na viacerých miestach prerástli do násilností a vyžiadali si najmenej päť obetí. Kandidát vplyvného Moslimského bratstva sa stal prvým islamistickým prezidentom krajiny presne 30. júna 2012 po víťazstve vo voľbách, ktoré pozorovatelia všeobecne označili za férové. Jeho prvý rok vo funkcii však bol poznačený neustálymi demonštráciami a zhoršujúcou sa ekonomikou krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu