Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najväčšie zatýkanie českej "Gorily" v histórii: Nečas skolaboval, našli ukryté zlato!

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: SITA)

PRAHA - Na českom úrade vlády v noci na dnes po rokovaní kabinetu zasahovalo komando Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ). Detektívi ale operovali aj na ďalších miestach, vrátane ministerstva obrany. Polícia podľa médií zadržala bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchořa, niekdajšieho poslanca a ministra poľnohospodárstva Ivana Fuksa (ODS) či riaditeľku premiérovho kabinetu Janu Nagyovú. Podľa medializovaných informácií sa premiér Petr Nečas zrútil a museli k nemu privolať záchranku. Policajti zasahujú aj v pobočke Komerčnej banky na Václavskom námestí v Prahe. Podľa denníka Právo konfiškujú veci z bezpečnostných schránok.

03:16 Klausovi sa nepáči "teáter" okolo zatýkania, policajti majú odhodiť kukly

Bývalý český prezident Václav Klaus označil vykonanie štvrtkového policajného zásahu Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) za "prestrelené".

„Zásadne odmietam, aby sa veci, ktoré sa dajú riešiť za bieleho dňa a bez kukiel, riešili o polnoci a s kuklami. To je trochu hra a tá sa mi z princípu nepáči, bez toho aby som mal čo i len najmenšiu konkrétnu informáciu, o čo ide. Tí ľudia, ktorí boli zadržaní, nikto z nich nebol na úteku, nikto z nich sa neskrýval pred svetom a ja nechápem, prečo okolo toho robiť taký teáter," povedal Klaus podľa serveru novinky.cz.

21:54 Štátny zástupca potvrdil zatýkanie, nevylučuje, že budú padať ďalšie hlavy

V súvislosti s dnešnou bezprecedentnou raziou príslušníkov českého Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu bolo doteraz obvinených päť ľudí, a to z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa a ďalších trestných činov. Potvrdil to dnes večer pre denník Právo vrchný štátny zástupca v Olomouci Ivo Ištván, mená obvinených však neprezradil. Súčasne potvrdil i zadržanie celkove ôsmich osôb.

Podľa Ištvána pokračovali aj dnes večer výsluchy obvinených i ďalších zadržaných a prebiehať budú celú noc. Vrchný štátny zástupca preto, ako potvrdil, nemôže vylúčiť, že v priebehu noci alebo piatkového rána sa začne i trestné stíhanie ďalších podozrivých osôb.

V závislosti od ukončenia výsluchov by polícia a štátne zastupiteľstvo chceli zrejme v piatok predpoludním zvolať brífing, na ktorom poskytnú informácie o kauze, vyplynulo z Ištvánových slov. Medzi vypočúvanými bola vo večerných hodinách podľa informácií Práva aj Jana Nagyová, šéfka kabinetu predsedu vlády ČR Petra Nečasa.

21:32 Zasadanie bez výsledkov, časť politikov ušla zadným vchodom

Mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady štátu (BRS), ktoré sa dnes večer z iniciatívy predsedu českej vlády Petra Nečasa uskutočnilo v Prahe, sa skončilo po viac ako hodine bez poskytnutia akýchkoľvek informácií pre verejnosť. Spred dejiska rokovania, Úradu vlády ČR, o tom informovala reportérka spravodajskej televízie ČT24.

Podľa jej slov časť účastníkov opúšťala úrad vlády zadným vchodom. Ďalší konštatovali, že by sa dopustili porušenia zákona, ak by čokoľvek uviedli o predmete schôdzky, o témach, ktoré zrejme, ako vyplynulo z ich slov, podliehajú režimu utajenia.

Zvolanie BRS súviselo s veľkou pravdepodobnosťou so súčasnou mimoriadnou situáciou v ČR po bezprecedentnej razii príslušníkov Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ). BRS predsedá premiér a jeho členmi sú aj zadržaní šéfovia Úradu vlády Lubomír Poul a Správy štátnych hmotných rezerv Ondrej Páleník, ako aj osem ministrov či guvernér Českej národnej banky.

19:09 Česká opozícia chce nové voľby a rezignáciu Nečasa, ten to odmietol.

19:04 Polícia obvinila ôsmich ľudí z piatich trestných činov

Česká polícia obvinila po rozsiahlej razii vo viacerých štátnych inštitúciách v Prahe, Stredočeskom a Královohradeckom kraji celkom osem ľudí z piatich trestných činov. Zistil to bez ďalších podrobností denník Mladá fronta Dnes s tým, že počet obvinených nie je konečný.

Zadržaný exposlanec Občianskej demokratickej strany Petr Tluchoř čelí podľa informácií, ktoré pre české médiá poskytol jeho advokát Marek Nespala, podozreniu z trestných činov úplatkárstva, machinácie pri verejnej objednávke, legalizácie výnosov z trestnej činnosti a zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Z rovnakých činov sú podľa informácií denníka Právo podozriví aj takisto zadržaný bývalý poslanec ODS Ivan Fuksa a ich niekdajší stranícky kolega z parlamentu Marek Šnajdr, ktorý je v súčasnosti v zahraničí na pracovnej ceste.

18:40 Mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady štátu (BRS) zvolal dnes na 19.00 h predseda českej vlády Petr Nečas. Informovali o tom spravodajská televízia ČT24 a internetový server Novinky.cz. Podľa nich zvolanie grémia súvisí s aktuálnou mimoriadnou situáciou v krajine po bezprecedentnej razii príslušníkov Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Počet zadržaných sa stále rozširuje, viacerí zainteresovaní sú v zahraničí

17:59 Na Ministerstve obrany ČR v Prahe zadržali príslušníci Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) dve osoby. Jednou z nich je riaditeľ Vojenského spravodajstva generálmajor Milan Kovanda. Identita druhej zadržanej osoby z tohto rezortu zatiaľ nie je známa

Orgány činné v trestnom konaní potvrdili, že došlo k zadržaniu viacerých osôb, žiadne mená však v tejto súvislosti neuviedli.

17:05 Premiér Petr Nečas nemá dôkazy o trestnej činnosti blízkych spolupracovníkov

"Som presvedčený, že som sa nedopustil ničoho nepoctivého a nemám dôvod uvažovať o rezignácii... Moja dôvera v Janu Nagyovú neklesla, nemám dôvod sa domnievať, že sa dopustila nezákonností," vyhlásil Nečas.

Nečas vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby čo najskôr špecifikovali podozrenia a predložili konkrétnosti, ktoré viedli k tak rozsiahlej akcii.

16:50 Na margo prítomnosti najmenej dvoch mužov v nepriestrelných vestách s nemeckým nápisom Polizei a v uniformách nepatriacich českej polícii pri zásahu v Rittigovej vile v pražskej štvrti Vršovice rakúske ministerstvo vnútra vo Viedni potvrdilo podporu rakúskej polície českým kolegom.

Ako uviedol hovorca rezortu Karl-Heinz Grundböck pre tlačovú agentúru APA, ide o podporu, ktorá má čisto technický charakter a nemá súvislosť s vyšetrovaním v Rakúsku. "Ide o služobných psov so špeciálnym výcvikom, ktoré česká polícia nemá k dispozícii," citovala APA Grundböcka. Podľa neho tieto psy dokážu "vyňuchať" peniaze.

16:47 Dalším zadržaným je podľa denníka Právo Milan Kovanda, šéf Vojenského spravodajstva. Ten nahradil vo funkcii Ondreja Páleníka, ktorý v súčasnosti vedie Správu štátnych hmotných rezerv, a ktorý je takisto medzi zadržanými.

16:45 Polícia si pri zásahu na pražskom magistráte vyžiadala podklady k 15 otázkam, okrem iného chcela zmluvy uzatvorené medzi Prahou a lobistom Romanom Janouškom, vyplýva to z materiálu ktorý má ČTK k dispozícii. Žiadala tiež doklady k zákazkám za stovky miliónov korún, ktoré sa týkajú budovania mestskej infraštruktúry alebo k miliardovému tendru na zvoz komunálneho odpadu.

16:40 Ľudia si môžu staviť na to, že premiér Petr Nečas (ODS) v dôsledku nočného zásahu polície v úrade vlády skončí vo funkcii. Staviť možno aj na konanie predčasných volieb alebo ukončenia činnosti vládnej ODS. Predseda vlády Nečas sa zatiaľ k udalostiam nevyjadril a nie je k zastihnutiu.

16:28 Na zásahu sa podieľajú stovky policajtov. Nikto zo zadržaných zatiaľ nebol obvinený. Ďalšie informácie o zásahu polícia poskytne v piatok popoludní.

16:10 Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) potvrdil, že zasahoval na úrade vlády a ministerstve obrany a zadržal niekoľko ľudí. Potvrdenie prišlo z úst hovorcu útvaru Pavla Hantáka pol dňa po tom, kedy sa informácie o zásahu objavili v médiách. Hovorca novinárom neoznámil žiadne podrobnosti so zdôvodnením, že akcia stále pokračuje.

Polícia podľa neho zadržala niekoľko ľudí, ktorých teraz vypočúva. Zároveň vykonáva domové prehliadky a prehliadky iných priestorov, a to v Prahe, Stredočeskom a Východočeskom kraji.

16:00 Medzi zadržanými v terajšej rozsiahlej policajnej akcii je tiež vedúci úradu vlády Lubomír Poul. Zdroje ČTK potvrdili informácie servera Parlamentné listy. Oficiálne polícia mená zadržaných nekomentovala, mala by medzi nimi byť aj šéfka Nečasovho kabinetu Jana Nagyová.

Polícia v bezpečnostných schránkach našla a zhabala peniaze, zlato aj dokumenty. Záťah detektívov ÚOOZ je namierený proti aktivitám ľudí, ktorí sú označovaní za krstných otcov vládnucej ODS. Policajti zasahovali okrem Úradu vlády, pražského magistrátu či ministerstva vnútra aj v komplexe Myšák v kancelárii lobistu Romana Janouška, ktorý je podľa informácií webu iDNES.cz údajne v chorvátskom Zadare. Kriminalisti si tam priniesli dokonca aj baranidlo.

Objavili sa špekulácie, že polícia nasadila do bezprecedentne rozsiahlej akcie približne 400 mužov na tých ľudí, ktorí sa objavili v odpočúvaniach Janouškovho telefónu. Na Janouška bol napríklad úzko naviazaný ďalší vplyvný lobista Ivo Rittig, u ktorého takisto dnes v pražských Vršoviciach prebieha domová prehliadka a prišla tam aj rakúska polícia. Uviedol to web televízie Nova tn.cz.

Policajti si dnes prišli po niektoré dokumenty aj na odbor mestského investora pražského magistrátu, ktorý zodpovedá za významné objednávky za desiatky miliárd českých korún, a vyžiadali si zmluvy uzatvorené medzi Prahou a Janouškom. Polícia žiadala tiež doklady približne k 20 objednávkam, medzi ktorými je okrem iných miliardový tender na odvoz komunálneho odpadu.

Podľa pražského exprimátora Pavla Béma (ODS) však magistrát nikdy žiadne zmluvy s Janouškom neuzavrel. Mesto pravdepodobne nemalo zmluvy priamo s Janouškom, ale iba s firmami, na ktoré mohol byť lobista napojený, uviedli Novinky.cz.

ÚOOZ rozbehol celú nebývalú akciu už v stredu večer a pokračoval v nej aj dnes. Zatkol šéfku kabinetu premiéra Petra Nečasa Janu Nagyovú, rebelujúcich poslancov ODS Petra Tluchořa a Ivana Fuksa, niekdajšieho šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka, ako aj niekdajšieho námestníka ministerstva poľnohospodárstva Romana Bočka, ktorý je v súčasnosti členom predstavenstva Českých dráh.

Médiá špekulovali aj o zatknutí niekdajšieho námestníka ministra zdravotníctva Marka Šnajdra, ktorý ale medzi zadržanými nie je. Serveru aktualne.cz totiž zaslal sms, že je na cestách. Web tiež napísal, že za akciou sú stovky hodín odposluchov, ktoré v posledných mesiacoch polícia nasadila na lobistu Romana Janouška.

Najnovšie sa k obrovskej policajnej akcii vyjadril vicepremiér a predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Nevylučuje, že kvôli súčasným raziám by mohla padnúť česká vláda. "Nevylučoval by som to, keď na tom niečo bude, pretože lepší je hrozný koniec, než hrôza bez konca," povedal denníku Právo.

Podľa starších informácií polícia zasahovala napríklad na ministerstve obrany, podľa neoficiálnych informácií v priestoroch, kde sídli Vojenské spravodajstvo. "Môžem potvrdiť, že v budove ministerstva zasahujú pracovníci Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu," povedala ČTK hovorkyňa úradu Mira Třebická. Dodala, že policajti dorazili do budovy približne o 09:30 na siedmich autách.

Podľa serveru iHNED.cz detektívi boli aj v Kladne v administratívnej budove, kde do minulého týždňa sídlila spoločnosť Kardio Port, ktorá pred dvoma rokmi vyhrala podozrivý dvomiliardový tender kliniky IKEM. Médiá tiež upozornili na to, že policajti dorazili do sídiel lobistov Iva Rittiga či Janouška. Podľa serveru parlamentnilisty.cz detektívi vykonávajú raziu aj v dome Libora Grygárka, bývalého námestníka Vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe.

Do sídla českého lobbistu Iva Rittiga v pražských Vršoviciach dnes dopoludnia prišli najmenej dvaja policajti v nepriestrelných vestách s nápisom Polizei a v uniformách, ktoré nepatria českej polícii. Z miesta odišli v automobile s rakúskou poznávacou značkou. Tieto informácie denníka Právo zverejnil jeho spravodajský web Novinky.cz.

Podnikateľ Rittig, ktorý žije trvalo v Monaku, pôsobí v módnom biznise a údajne má značný vplyv na podpredsedu vládnej ODS Petra Bendla. Rittig je spájaný najmä s kauzami okolo podozrivých zákaziek pražského dopravného podniku, z ktorých mal inkasovať provízie, alebo s obchodmi s fotovoltaikou. Zisk mal mať takisto z nevýhodných zákaziek pre Nemocnicu Na Homolke. Na Bendla, súčasného ministra poľnohospodárstva, mal údajne vplyv predovšetkým v čase jeho pôsobenia na ministerstve dopravy, uviedli Novinky.cz.

Server ceskapozice.cz napísal, že záťah súvisí okrem iného s odchodom rebelujúcich poslancov ODS Fuksa, Tluchořa a Šnajdra z Poslaneckej snemovne. Predmetom záujmu je podľa neho dianie v Českých dráhach, Lesoch Českej republiky a okolnosti peňažných tokov lobistu Janouška. Podľa hovorcu Lesov ČR Zbyňka Boublíka dnes polícia na ústredí podniku v Hradci Králové nezasahovala. "V budove riaditeľstva je úplný pokoj a bežná prevádzka," povedal ČTK.

"Čo môžem povedať, je, že prebieha realizácia, ale to je v tejto chvíli skutočne všetko," povedal ČTK hovorca ÚOOZ Pavel Hanták. Odmietol potvrdiť, že policajti boli na úrade vlády. "Chcem zdôrazniť, že realizácia prebieha pod dozorom Vrchného štátneho zastupiteľstva v Olomouci a všetky úkony trestného konania, ktoré vykonávame, sú riadne povolené v súlade so zákonom," dodal hovorca. Útvar by chcel ešte dnes poskytnúť ďalšie informácie.

Podľa komentátora Respektu Jaroslava Spurného polícia pracovala na prípade zhruba dva roky. Vraj je do neho zapojených okolo 400 ľudí. Razia má prebiehať po celom Česku až do sobotňajšieho rána.

Hovorca vlády Jan Hrubeš zásah v budove úradu taktiež nepotvrdil. Akonáhle bude mať k dispozícii viac informácií, úrad sa vyjadrí.

Ľudia pracujúci na úrade vlády nemali k nočnému zásahu žiadne informácie. "V stredu som odišiel okolo 21:00, dnes ráno prišiel a je tu pokoj," povedal ČTK jeden z nich.

Ani ministri, ktorí do noci v budove rokovali, nemajú údajne žiadne informácie. "Jediné, čo k tomu môžem povedať, je, že som zjavne odišiel včas," zavtipkoval šéf financií Miroslav Kalousek (TOP 09).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu