Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najbezpečnejšie miesto na svete je EÚ, najhoršie je to v Afganistane

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Najpokojnejším regiónom sveta zostáva Európska únia, naopak najviac násilia sa deje vo vojnou zmietanom Afganistane. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka Global Peace Index (GPI) pre rok 2013, ktorý zostavili experti na základe analýzy úrovne násilia v jednotlivých krajinách sveta. Slovensko sa tento rok umiestnilo na 33. mieste z viac ako 150 skúmaných štátov.

Najväčší prepad zaznamenala Sýria, ktorej od roku 2008 index GPI klesol o 70 percent. Ekonomický dopad občianskej vojny v tejto blízkovýchodnej krajine vyčíslili za rok 2012 na viac ako 7 biliónov eur. Naopak, na prvých troch priečkach skončili Island, Dánsko a Nový Zéland. Najpozitívnejší vývoj GPI namerali od roku 2011 v Líbyi najmä pre ukončenie otvoreného konfliktu medzi prívržencami vtedajšieho vodcu Muammara Kaddáfího a opozičnými povstalcami.

Svet je podľa expertov v porovnaní s rokom 2008 o päť percent bezpečnejší. Svoje skóre si odvtedy pohoršilo 110 krajín a zlepšilo si ho 48. Medzi najhlavnejšie faktory zhoršenia celosvetovej situácie v oblasti násilia patrí stúpajúci počet vrážd, politicky nestabilných režimov a zvyšovanie výdavkov na armádu.

Spomedzi rozvinutejších krajín je prekvapením prepad Ruska, ktoré sa ocitlo až na 155. mieste. Dôvodom je najmä zhoršenie situácie na Kaukaze, kde neustále stúpa počet útokov militantov bojujúcich proti vláde lojálnej Moskve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu