Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zeman si neplní ústavné povinnosti, vyhlásil Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg (Zdroj: SITA)

PRAHA – Český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v súvislosti so zablokovaním vymenovania veľvyslancov dnes obvinil prezidenta Miloša Zemana, že si neplní ústavné povinnosti. Šéf diplomacie to povedal v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca.

 "Veľvyslancov vymenováva vláda na návrh ministerstva zahraničných vecí," uviedol Schwarzenberg. Dodal, že prezident má vymenovanie nových veľvyslancov len "posvätiť", ale Zeman si nárokuje právo veľvyslancov vyberať. "Tu je ťažko dosiahnuteľný kompromis," poznamenal minister, ktorého citoval český spravodajský portál Novinky.cz.

K jednotlivým navrhovaným kandidátom na veľvyslanecké posty sa šéf diplomacie nechcel vyjadrovať. Nekomentoval ani to, či bude bývalý kozmonaut a europoslanec za KSČM Vladimír Remek ambasádorom v Rusku. Politik len uviedol, že vie o lepšom kandidátovi, ale nechcel ho menovať.

Spory okolo vymenovania diplomatov podľa Schwarzenberga neochromujú zahraničnú politiku, ale sťažujú ju. Obraz Českej republiky vo svete sa výrazne nezlepšuje, upozornil minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu