Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zeman: Z krízy sa musíme preinvestovať

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Investície považuje český prezident Miloš Zeman za jediný spôsob, ktorým sa ČR môže dostať z krízy, preto by miera investícií v štátnom rozpočte podľa jeho názoru nemala klesnúť pod určitú hranicu a perspektívne by sa mala zvyšovať.

"To je to, čomu Max Weber hovorieval protestantská etika," cituje slová hlavy štátu na dnešnom Žofínskom fóre internetový server iDNES.cz.

Miloš Zeman, ktorý hovoril o tom, že práve to je základom úspechu škandinávskych krajín, navrhol pri tejto príležitostí transformáciu súčasného rezortu pre miestny rozvoj na ministerstvo verejných prác s cieľom podporiť veľké stavby.

Prezident ČR sa zmienil konkrétne aj o niekoľkých projektoch, do ktorých by považoval osobne za vhodné investovať, napríklad diaľnice Brno-Viedeň a České Budějovice-Linz, splavnenie Labe alebo kanál Dunaj-Odra-Labe.

Miloš Zeman neverí tézam o účinnosti znižovania daňového zaťaženia, väčší výnos z progresívnych daní, ktorých je stúpencom, podľa jeho názoru tiež nemá zmysel, ak by putoval iba do spotreby. Tá podľa českého prezidenta nie je a nemôže byť motorom hospodárskeho rastu.

Český prezident hájil Európsku úniu i spoločnú európsku menu - euro a konštatoval, že ťažkosti EÚ i eura sú v ČR zveličované a že obavy zo zavedenia eura v krajine sú podmienené strachom z neznámeho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu