Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Orbán hlásal otvorene proti antisemitizmu: Nenávisť je potrebné potlačiť

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BUDAPEŠŤ – Nutnosť spoločného potlačenia nenávisti zdôraznil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v úvode trojdňového zasadnutia Valného zhromaždenia Svetového židovského kongresu (WJC), ktoré sa dnes začalo v Budapešti.

"Ak máte pocit, že do Budapešti ste museli prísť kvôli antisemitizmu, tak ste urobili dobre, pretože na potlačenie nenávisti je potrebný každý," citoval Orbána maďarský spravodajský server Hvg.hu. Podľa premiéra dejiny naučili Maďarov, že antisemitizmus je nutné včas rozpoznať. Ako dodal, Maďarsko sa hlboko skláňa pred obeťami a vzdáva vďaku Bohu za zachovanie maďarského židovského spoločenstva.

"Naučili sme sa, že antisemitizmus nie je prírodnou katastrofou, ale ľudským dielom. Antisemitizmus rastie v Európe aj v Maďarsku," konštatoval Orbán, podľa ktorého rozčarovanie pramení z neúspechu riešenia krízy, je však potrebné jasne deklarovať, že je to neprijateľné. Valné zhromaždenie svetovej židovskej organizácie zasadá každé štyri roky. V maďarskej metropole sa zišlo 500 zástupcov židovských spoločenstiev z celého sveta.

Predstavitelia WJC uviedli, že Budapešť si za dejisko schôdzky vybrali preto, lebo chcú vyslať odkaz maďarským židom, že sú s nimi solidárni. V Maďarsku žije najväčšia židovská komunita v strednej Európe - má vyše 100.000 členov.

Podľa názoru WJC v uplynulom období v Maďarsku, ale aj v iných krajinách, zaznamenali dramatický nárast prejavov antisemitizmu a rasizmu, čo u židovskej komunity vyvoláva obavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu