Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Eurokomisárka Orbánovi: Ústava nie je hračka, nemožno ju meniť každú chvíľu!

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BUDAPEŠŤ – Ústava nie je hračka, ktorú možno po pár mesiacoch meniť, vyhlásila na adresu maďarského premiéra Viktora Orbána eurokomisárka zodpovedná za oblasť spravodlivosti Viviane Redingová v rozhovore pre dnešné vydanie rakúskeho liberálneho denníka Der Standard.

Podľa agentúry MTI Redingová zdôraznila, že z právneho štátu nie je možné robiť si srandu. Pripomenula, že Lisabonskou zmluvou sa posilnili právomoci Európskej komisie v oblasti spravodlivosti, čo je jeden z dôvodov, prečo sú reakcie EK na kroky Orbánovej vlády podstatne tvrdšie než predtým.

Komisárka podotkla, že EK nekritizuje iba Maďarsko. "Vlani v lete sme zabránili tomu, aby v Rumunsku zbavili najvyšší súd takmer všetkých právomocí," dodala. Redingová vyjadrila názor, že v Maďarsku sa systematicky porušuje ústava. "Ústavu menia každé dva-tri mesiace dvojtretinovou väčšinou, do základného zákona zasadia právne normy, ktoré potom ústavný súd už nemôže vyhlásiť za protiústavné," kritizovala eurokomisárka.

Podľa jej vyjadrenia EK potrebuje nejaké prostriedky v záujme toho, aby bolo možné v situáciách, aká sa vytvorila v súvislosti s Maďarskom, zasiahnuť bez toho, aby pohrozila odňatím hlasovacieho práva alebo vylúčením z členstva v Európskej únii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu