Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hrôzostrašné zrútenie Boeingu: Prvé verzie dôvodu pádu lietadla!

Lietadlo sa zrútilo krátko po vzlete
Lietadlo sa zrútilo krátko po vzlete (Zdroj: www.news.com.au)

BRATISLAVA - Desivé zábery veľkého nákladného lietadla, ktoré sa v pondelok zrútilo po vzlete z afganskej leteckej základne Bagram, obleteli svet. Niekoľko dní po tragédií sa začínajú vynárať prvé teórie o tom, čo mohlo pád stroja spôsobiť. Hoci sa k jeho zničeniu pôvodne prihlásilo teroristické hnutie Taliban, k zostrelu zjavne nedošlo.

Zahraničné médiá, i profesionálne internetové fóra sa zamerali na dve veci. Prvá je zrejmá aj z videa, je ňou neobvykle strmý uhol stúpania. Civilné dopravné lietadlá takto strmo po vzlete nestúpajú, no operácie v nebezpečnom Afganistane môžu byť výnimkou. Viacero ľudí, ktorí sa identifikovali ako piloti Boeingov 747 na internete napísalo, že na afganských základniach sa používa takzvaný "taktický vzlet".

Lietadlo pri ňom stúpa veľmi strmo, aby získalo čo najväčšiu výšku v blízkosti letiska, kde je chránené pred zásahmi rakiet. Príliš strmý vzlet mohol byť príčinou, prečo lietadlo prešlo do pádu. Spomína sa však aj iná možnosť.

B747 Bagram

"Zdá sa, že lietadlo zdvihlo nos, pravdepodobne kvôli nadmernému zaťaženiu v zadnej časti," povedal pre CNN Arthur Rosenberg, pilot a právnik špecializujúci sa na letecké nehody. "Rýchlosť lietadla klesla pod minimálku a stroj sa začal nakláňať," opisuje Rosenberg to, čo vidíme na videu.

Priveľa nákladu v zadnej časti by znamenalo posunutie ťažiska lietadla, ktoré by sa tak stalo nestabilným. Na leteckých internetových fórach kolujú dve možnosti. Podľa prvej posádka lietadla zle vyrátala rozmiestnenie nákladu a lietadlo tak zaťažila "na chvost".

Podľa druhej došlo počas strného vzletu k posunu nákladu vzad. Tejto hypotéze nahráva aj informácia, podľa ktorej krátko pred pádom zaznela vo vysielačke zmienka o posunutí nákladu.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu