Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bill Gates si na etiketu nepotrpí: Jednou rukou zvládol uraziť J. Kóreu!

Pak Kun-hje a Bill Gates Zobraziť galériu (2)
Pak Kun-hje a Bill Gates (Zdroj: Google/AFP)

SOUL – Publicitu, akú zrejme nečakal, priniesla americkému zakladateľovi firmy Microsoft Billovi Gatesovi návšteva v Južnej Kórei. Namiesto informácií o firme TerraPower, ktorá vyvíja nový typ jadrového reaktora, a ktorú prišiel propagovať, sa v utorok v miestnej tlači objavila kritika Gatesa za to, že si s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje potriasol rukou - a druhú mal pritom vo vrecku, napísala agentúra AFP.

Fotografia Gatesa s Pak Kun-hje bola na prvých stránkach všetkých denníkov. Niektoré urážlivú ruku odrezali, ale väčšina sa rozhodla ju zvýrazniť. "Kultúrny rozdiel alebo prejav neúcty?" napísal večerník Čungang ilbo. "Neúctivé podanie ruky? Ležérne podanie ruky?" pýtal sa denník Tong-A ilbo. Južná Kórea je hlboko hierarchická, konfuciánska spoločnosť, ktorá kladie veľký dôraz na etiketu a je veľmi citlivá na akékoľvek možné zneváženie. Kým prezidentský palác odmietol prípad komentovať, o to živšie diskusie bežia na juhokórejských sociálnych sieťach.

Týmto gestom Gates urazil juhokórejskú spoločnosť.
Zobraziť galériu (2)
Týmto gestom Gates urazil juhokórejskú spoločnosť.  (Zdroj: Google/AFP)

"Aj keď vezmeme do úvahy kultúrne rozdiely, existuje zodpovedajúce správanie pre isté príležitosti ... ako môže strčiť ruku do vrecka pri stretnutí s hlavou štátu?" napísal na Twitteri jeden používateľ. Niektoré spravodajské portály priniesli zostrih fotografií Gatesa, z ktorých je jasné, že má svoj ​​štýl a nechať ľavú ruku vo vrecku pri stretnutí s najrôznejšími osobnosťami je pre neho bežné.

V roku 2008 pri stretnutí s vtedajším juhokórejským prezidentom I Mjong-bake mal Gates takisto ruku vo vrecku, zatiaľ čo na fotografii z roku 2001 zviera dlaň prezidenta Kim Te-dzung oveľa úctivejšie - oboma rukami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu