Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Pápež František prekvapuje: Ženy majú v cirkvi zásadný význam!

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

RÍM - Pápež František dnes vyzdvihol "zásadný" význam žien v katolíckej cirkvi s tým, že majú výnimočnú úlohu pri šírení kresťanskej viery. Informovala o tom agentúra Reuters.

František, ktorého minulý mesiac zvolili za pápeža - prvého mimoeurópskeho za uplynulých 1300 rokov - uviedol, že ženy mali v cirkvi vždy osobitné poslanie ako "prvé svedkyne" Kristovho zmŕtvychvstania a takisto preto, lebo odovzdávajú vieru svojim potomkom. Jeho slová odzneli v rámci pápežskej audiencie konanej každý týždeň na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.

Pápežovo nedávne rozhodnutie zahrnúť ženy do tradičného rituálu umývania nôh vyvolalo nevôľu v radoch zástancov zaužívaných zvykov, ktorí daný rituál vnímajú ako rekonštrukciu biblickej udalosti, keď Kristus umyl nohy svojim apoštolom, a preto by sa rituál mal vzťahovať výlučne na mužov.

"Skutočnosť, že pápež priznáva, že postupné odstraňovanie ženských postáv z tradície zmŕtvychvstania...vyplýva z úsudku ľudí, a zďaleka nie Boha...je rozhodne novým prvkom v porovnaní s predchádzajúcim pontifikátom," zdôraznila Marinella Perroniová, teologička a vedúca členka Asociácie talianskych teologičiek, ktorá podporuje odborníčky na náboženstvo a ich zviditeľnenie v cirkvi.

Zástancovia liberálnej reformy Svätej stolice vyzvali na širšie uplatnenie sa žien pôsobiacich v cirkvi. Niektorí navrhujú, aby ženy mohli byť vysväcované za kňažky, čo však Vatikán odmieta, argumentujúc, že Kristus si zvolil za apoštolov mužov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu