Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pápež dal zelenú blahorečeniu viac ako 60 mučeníkov z rôznych krajín

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Dekréty umožňujúce blahorečenie celkovo viac ako 60 osobností, 58 martýrov z čias občianskej vojny v Španielsku, ako aj obetí prenasledovania cirkví komunistickými režimami v Maďarsku a Rumunsku či talianskych obetí nacizmu a komunistických partizánov, podpísal dnes pápež František. Informoval o to Vatikánsky rozhlas.

Ide napríklad o talianskeho duchovného Giuseppeho Girottiho, ktorý v roku 1943 ako pedagóg seminára v Turíne pomohol dostať sa viacerým židom z okupovaného severu Talianska za pomoci falšovaných dokumentov na juh krajiny kontrolovaný spojencami. Pátra napokon ktosi prezradil, takže ho v auguste 1944 zadržali a po medzizastávke v koncentračnom tábore Bolzano prepravili do tábora v Dachau, kde zomrel 1. apríla 1945 pravdepodobne po podaní injekcie s jedom.

To isté sa vzťahuje i na maďarského saleziána Istvána Sándora, ktorého popravili 8. júna 1953 po predchádzajúcom rozsudku smrti vo vykonštruovanom procese. Predchádzala mu ilegálna činnosť v službách cirkvi po zákaze pôsobenia rádov na území vtedajšej Maďarskej ľudovej republiky.

Ďalšími z blahorečených budú taliansky seminarista Rolando Rivi, ktorého v roku 1945 zavraždili komunistickí partizáni, alebo rumunský diplomat, esejista, kňaz Vladimir Ghica, ktorého zatkli pre údajnú velezradu 18. novembra 1952 a ktorý zomrel 16. mája 1954 komunistickom väzení. Beatifikácie týchto mučeníkov sa uskutočnia v rôznych termínoch v ním blízkych diecézach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu