Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šunková rolka a parížsky šalát: Nebezpečná baktéria môže spôsobiť smrť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA – Česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) varovala dnes spotrebiteľov pred konzumáciou dvoch lahôdkarských produktov firmy Verner Kotula, v ktorých sa našli listérie.

Ide o šunkovú rolku v aspiku a parížsky šalát, informoval internetový server Novinky.cz. Inšpekcia nariadila prevádzkovateľovi, aby sa okamžite skontaktoval s maloobchodnými odberateľmi, ktorí sa nachádzajú hlavne v okolí Opavy, a zabezpečil stiahnutie predmetných šarží, uviedol hovorca SZPI Pavel Kopřiva. Baktérie listérie našli inšpektori v 150-gramovom balení šunkovej rolky Verner Kotula s dobou trvanlivosti do 23. marca 2013 a v 120-gramovom balení parížskeho šalátu s identickou dobou trvanlivosti.

Jeden z celkove šiestich druhov listérií vyvoláva ochorenie listeriózu. Bežný zdravý organizmus človeka sa s menším množstvom listérií vyrovná bez problémov, iné je to však u starších osôb, detí, ľudí s oslabenou imunitou či tehotných žien, u ktorých môžu tieto baktérie vyvolať značné zdravotné problémy, niekedy aj smrť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu