Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šokujúca situácia v Sýrii: Deti v úlohe nosičov, bojovníkov a ľudských štítov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Ozbrojené skupiny na oboch stranách sýrskeho konfliktu verbujú stále viac detí na rôzne účely. Vyplýva to zo správy organizácie na ochranu detí Save the Children. Podľa jej odhadov potrebuje v Sýrii pomoc asi dva milióny detí. Tie sú zneužívané ako nosiči, strážcovia, informátori a bojovníci a v niektorých prípadoch ako ľudské štíty.

Ako uvádza správa organizácie, dvojročný konflikt zasiahol všetky aspekty ich života.

Výskumníci z Turecka zistili, že tri zo štyroch detí, s ktorými robili rozhovor, stratili vo vojne niekoho blízkeho, uvádza sa v správe. Mnohé navyše nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti a žijú v nezdravých podmienkach, kde je možnosť ich ochorenia vysoká. Ich rodiny bojujú s nedostatkom potravín, keďže ich úbytok vyhnal ceny do výšok, ktoré si chudobné rodiny nemôžu dovoliť zaplatiť.

Prerušilo sa vzdelávanie detí a okolo 2 000 škôl bolo buď zničených pri bojoch, alebo sa stali dočasnými prístreškami pre utečencov. Sýrske deti sú „zabudnutými obeťami konfliktu čeliacimi smrti, traume a utrpeniu bez základnej humanitárnej pomoci,“ píše sa v správe. Save the Children preto apeluje na medzinárodnú pomoc, zdôraznila však, že „jediný spôsob, ako zastaviť ich utrpenie, je ukončenie vojny“. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu