Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kaddáfího expremiér je v kritickom stave, údajne ho mučili

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí

TUNIS - Posledný premiér pôsobiaci na čele Líbye za éry dnes už zosadeného vodcu Muammara Kaddáfího je v súčasnosti v kritickom stave po tom, ako ho vo väznici takmer na smrť umučili. Tvrdí to jeho tuniský právnik, ktorý o tom médiá informoval v stredu.

 Al-Baghdádí al-Mahmúdí sa podľa neho v súčasnosti nachádza "v ohrození života". Jeho advokát však z bezpečnostných dôvodov nespresnil zdroj, ktorý ho o tom mal informovať. Líbyjské úrady ale správy odmietajú a tvrdia, že al-Mahmúdí sa "teší dobrému zdraviu" a nemučili ho. Podľa líbyjského ministerstva obrany súvisia právnikove vyhlásenia "s politickým napätím v Tunisku".

Al-Mahmúdí je jedným z mála predstaviteľov Kaddáfího režimu, ktorí sa po jeho páde dostali pred súd. Premiérom bol od roku 2006 až do smrti diktátora v roku 2011. Zadržali ho na území susedného Tuniska, ktoré ho napriek protestom ľudskoprávnych organizácií v júni minulého roka vydalo novým líbyjským orgánom.

Prvé súdne pojednávanie s al-Mahmúdím sa konalo v decembri. Na začiatok procesu čaká v Líbyi aj Kaddáfího syn Sajf al-Islám, ktorého obvinili zo zločinov proti ľudskosti. Ďalším významným obvineným je bývalý šéf tajnej služby Abdalláh Sanúsí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu