Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Súd v poslednej chvíli zastavil popravu muža: Odborníci sa zhodujú, že je postihnutý

Warren Lee Hill
Warren Lee Hill (Zdroj: wina.com)

JACKSON - Americký odvolací súd zastavil v utorok popravu Warrena Leea Hilla zo štátu Georgia, ktorý v roku 1990 zabil spoluväzňa, a v poslednej chvíli vydal nariadenie, ktoré poskytuje viac času na zváženie tvrdení, že odsúdenec je duševne zaostalý. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Odvolací súd 11. obvodu schválil odklad popravy, keď už Hilla pripravovali na smrtiacu injekciu. Porota rozhodla o pozastavení pomerom hlasov 2:1 a dodala, že potrebné je nové preskúmanie nedávnych prísažných vyhlásení lekárov, ktorí zmenili názor na Hillovu inteligenciu.
      
"Inými slovami, všetci odborníci - štátni aj navrhovateľovi - sa teraz zhodujú, že Hill je v skutočnosti mentálne retardovaný," uviedla sudcovia v písomnom rozhodnutí.
      
Hilla odsúdili na hrdelný trest za to, že v roku 1990 zbil na smrť spoluväzňa Josepha Handspika. Použil na to dosku plnú klincov, keď Handspike spal, pričom ostatní väzni žiadali Hilla, aby prestal. V tom čase si Hill odpykával doživotné väzenie za vraždu svojej priateľky Myri Wrightovej z roku 1986, do ktorej 11-krát strelil.
      
Hilla sa zastávali rôzni aktivisti aj bývalý prezident USA Jimmy Carter s manželkou Eleanor Rosalynn.
      
"Georgia by nemala porušiť svoj vlastný zákaz popravovať jednotlivcov so závažne zníženou inteligenciou," uviedol prezident Carter vo vyhlásení.    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu