Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Adoptované dieťa z Ruska ubili v USA na smrť: Maxa (†3) utýrala a zdrogovala matka!

Maxim Kuzmov Zobraziť galériu (3)
Maxim Kuzmov (Zdroj: Facebook)

MOSKVA - Trojročného ruského chlapca, ktorý bol adoptovaný v USA, zabila jeho náhradná matka v Texase. Oznámil to včera splnomocnenec ruského prezidenta pre práva detí Pavel Astachov.

Maxim Kuzmin bol údajne ubitý k smrti svojou matkou. Na tele trojročného chlapca sa vraj našli početné pomliaždeniny na hlave a na nohách a pitva odhalila aj zranenie brušnej dutiny a vnútorných orgánov. Predtým vraj matka chlapcovi podávala silné psychotropné preparáty, ktoré sa používajú pri liečbe schizofrénie u dospelých. V rovnakej americkej rodine je podľa Astachova vychovávaný aj starší brat zabitého Maxima.

Podľa agentúry AP miestne úrady v Texase potvrdili, že vyšetrujú smrť trojročného chlapca, zvaného Max Shatto, ktorý bol adoptovaný z Ruska, a to pre podozrenie z fyzického týrania a nedbanlivosti. Nikto však nebol vzatý do väzby.

Adoptívni rodičia: Laura a Alan.
Zobraziť galériu (3)
Adoptívni rodičia: Laura a Alan.  (Zdroj: Facebook)

Moskva sa sťažuje, že americké ministerstvo zahraničia "opäť nedokázalo ruským konzulárnym pracovníkom objasniť príčinu smrti dieťaťa". Plánuje však prípad starostlivo sledovať a dúfa "v čo najprísnejšie potrestanie vinníkov", napísala agentúra Interfax.

Podľa Astachova americké úrady vraj často vznesú nesprávne formulované obvinenia proti náhradným rodičom, ktorí potom vyviaznu zo zodpovednosti za smrť dieťaťa nepotrestaní. Vlastné vyšetrovanie v tomto prípade začali aj ruskí vyšetrovatelia.

Ruské úrady už stíhajú niekoľko amerických rodičov - samozrejme v neprítomnosti - za smrť či sexuálne zneužívanie adoptovaných detí a tiež na nich vydali prostredníctvom Interpolu medzinárodné zatykače.

Nepotrestanými úmrtiami adoptovaných ruských detí v Amerike odôvodňuje Moskva nedávny zákaz adopcií ruských detí do USA; príslušný zákon bol pomenovaný po Dimovi Jakovlevovi, ktorý zomrel, pretože ho adoptívny otec zabudol v zatvorenom automobile v letnej horúčave.

Všeobecne sa má za to, že zákaz nasledoval ako odveta za americké sankcie uvalené na ruských činiteľov, zapletených do porušovania ľudských práv.

Z približne 60 000 adoptovaných detí asi dve desiatky od roku 1996 zomreli vinou svojich amerických rodičov. Kritici zákazu argumentujú, že neporovnateľne viac ruských detí umiera každý rok vo vlasti vinou svojich krajanov a že zákaz marí životné šance predovšetkým detí, ktoré kvôli postihnutiu či chorobám nemajú šancu získať v Rusku náhradných rodičov.

Adoptované dieťa z Ruska
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu