Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Katastrofálny pád vrtuľníka: Zahynul aj prezidentský kandidát (†69)!

Lino César Oviedo
Lino César Oviedo (Zdroj: SITA)

ASUNCIÓN - Lino César Oviedo (†69), bývalý generál a kandidát v tohtoročných prezidentských voľbách v Paraguaji, zahynul pri havárii vrtuľníka. Informovali o tom dnes miestne úrady.

Oviedo, ktorý je lídrom tretej najsilnejšej opozičnej strany Národnej únie etického občana (UNACE), sa vrtuľníkom spolu s jedným členom svojej ochranky vracal z politického mítingu na severe krajiny. Pilot v zlom počasí nezvládol riadenie stroja, pričom pri havárii zahynuli všetci traja ľudia na palube, oznámil podľa agentúry AP hovorca paraguajského leteckého úradu.

"Príčinu havárie a ďalšie okolnosti vyšetrujú odborníci Centra pre vyšetrovanie a prevenciu leteckých nešťastí," uviedol hovorca. Oviedo bol jedným z kandidátov aprílových prezidentských volieb. Bývalý generál sa i v minulosti pokúšal stať sa hlavou štátu, i keď nie vždy v demokratických voľbách, konštatovala AP. Penzionovanému armádnemu generálovi Linovi Oviedovi sa pripisujú zásluhy o zvrhnutie diktátora Alfreda Stroessnera v roku 1989. V roku 2004 súd uznal Ovieda vinným z pokusu o prevrat a zosadenie prezidenta Juana Carlosa Wasmosyho počas krátkej vzbury v roku 1996, za čo ho odsúdili na desať rokov. Po troch rokoch ho prepustili z väzenia za dobré správanie. Najvyšší súd ho neskôr zbavil viny na základe svedectva predstaviteľov armády.

Pravicový populista, ktorý sa spoliehal na podporu chudobnej väčšiny pôvodných obyvateľov Paraguaja, kandidoval aj v prezidentských voľbách v roku 2008. Skončil tretí s 22 percentami hlasov, keď zvíťazil bývalý katolícky kňaz Fernando Lugo a ukončil tak 61 rokov trvajúcu vládu konzervatívnej nacionalistickej strany Colorado.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu