Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Cez víkend sa objavili správy o Asadovej smrti, nikto ich však nepotvrdil

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

DAMASK/LONDÝN - Arabské a izraelské médiá informovali v uplynulých hodinách o smrti sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého mal v sobotu smrteľne zraniť jeho iránsky ochrankár. Správu o tom však doteraz nikto oficiálne nepotvrdil a on-line vydania denníkov v krajinách regiónu už v nedeľu konštatovali, že tvrdenia o Asadovej smrti sú prehnané.

Podľa arabských médií, na ktorej sa odvoláva napríklad New York Daily News, Asada postrelil jeden z jeho iránskych ochrankárov. S vážnym zranením ho údajne hospitalizovali v jednej z nemocníc v Damasku. Prístupy k nemocnici okamžite uzavreli, informovali počas víkendu arabské médiá.

Izraelský spravodajský server News One dokonca informoval, že Asada zavraždili. V aktualizovanej verzii správy sa však už uvádza, že informácie o Asadovom postrelení sa nezakladajú na pravde. Sýrsky prezident podľa nich žije.

Správu o Asadovej smrti nepotvrdilo dnes pre spravodajský server Gazeta.ru z Damasku ani veľvyslanectvo Ruska, ktoré je tradičným spojencom Asadovho režimu.

Protirečiace si správy o Asadovi svedčia o chaose, aký panuje v Sýrii, ktorá sa už vyše dva roky zmieta v občianskej vojne. Boje medzi Asadovi vernou armádou a povstalcami si vyžiadali viac ako 70.000 obetí na životoch a tisíce utečencov, ktorí sa pred bojmi uchýlili do susedných krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu