Štvrtok13. jún 2024, meniny má Anton, zajtra Vasil

Pokrok v alžírskej dráme: Dvaja rukojemníci sú na slobode, vodca komanda je mŕtvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NOUAKCHOTT - Alžírske ozbrojené sily uskutočňujú leteckú a pozemnú operáciu proti skupine moslimských extrémistov, ktorí sa zmocnili jedného z tamojších plynárenských závodov a zadržali v ňom desiatky cudzincov. Mauritánskej tlačovej agentúre AMI to potvrdil jeden z islamistov, ktorý pohrozil "zabitím všetkých rukojemníkov, ak by sa alžírskym silám podarilo vniknúť do komplexu".

Alžírska agentúra APS predtým uviedla, že armáda už oslobodila štyroch cudzincov, a to dvoch Britov, Francúza a Keňana. V závode pri meste Ajn Aminás na juhovýchode krajiny však údajne zostáva približne 600 alžírskych pracovníkov.Najmenej 22 cudzincov, ktorých zadržiavali islamskí militanti v púštnom plynárenskom komplexe na východe krajiny, je stále nezvestných. Ide o 14 Japoncov a ôsmich Nórov. Pri záchrannej operácii alžírskej armády, ktorú odštartovala vo štvrtok bez konzultácií s inými krajinami, prišlo o život najmenej 30 rukojemníkov a 11 únoscov. Presné počty nie sú známe a jednotlivé vlády sa postupne snažia zistiť podrobnosti o zásahu a o osude ich občanov. Svedkovia hovoria, že plynárenský závod je stále obkľúčený alžírskymi jednotkami a v komplexe sa ešte nachádzajú rukojemníci.

Podľa francúzskeho spravodajského servera Le Nouvel Observateur o život prišiel údajne aj veliteľ islamistického komanda, jeden islamista francúzskeho pôvodu, traja povstalci pochádzajúci z Egypta, ako aj dvaja Líbyjčania, dvaja Tunisania a jeden občan Mali z radov islamistov. 

Plynárenský komplex neďaleko alžírsko-líbyjskej hranice využívajú britská spoločnosť BP, nórsky Statoil a domáca firma Sonatrach. Ťažko vyzbrojení extrémisti sa ho zmocnili v stredu ráno, pričom pri útoku zahynuli dve osoby vrátane jedného Brita. Okrem desiatok Alžírčanov údajne zadržali 41 cudzincov, medzi ktorými sú občania Británie, Francúzka, Írska, Nórska, Japonska a Spojených štátov. Nemenovaný zahraničný diplomat pôsobiaci v Alžíri potvrdil, že armádna operácia "pre rukojemníkov nedopadla veľmi dobre". Podľa predošlej správy agentúry APS sa približne 30 alžírskym rukojemníkom podarilo utiecť, zatiaľ čo súkromný televízny kanál an-Nahár uviedol, že pred islamistami uniklo aj 15 cudzincov.

Podľa vyhlásení ozbrojencov má byť útok odplatou za to, že Alžírsko podporuje vojenskú intervenciu Francúzska proti islamistom v Mali. Od alžírskej vlády tiež požadujú prepustenie väznených moslimských extrémistov. Alžírsky minister vnútra Dahú Úld Kábilíja však v stredu povedal, že vláda s "teroristami" nebude vyjednávať.

Francúzske úrady sú v kontakte s dvoma francúzskymi rukojemníkmi, ktorí opustili púštne zariadenie na ťažbu plynu v Alžírsku, kde ich zadržiavali islamistickými militantmi. Oznámil to dnes francúzsky minister vnútra Manuel Valls.

"Máme správy od dvoch z nich, ktorí sa vrátili," povedal Valls. Nespresnil, či už sú späť vo vlasti. O údajných ďalších dvoch zadržiavaných občanoch Francúzska nemá ministerstvo žiadne informácie. "Čo sa týka ďalších dvoch, ak nejakí sú ... dúfame, že dnes získame ďalšie informácie," konštatoval Valls.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu