Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Legendárna Růžičková (†67) plánovala SVADBU: Po smrti prišla veľká POTUPA!

Helena Růžičková Zobraziť galériu (7)
Helena Růžičková (Zdroj: ČT)

PRAHA - Jej plány zmarila smrť! Herečka Helena Růžičková patrí medzi naše filmové legendy. Ako predstaviteľka Marie Škopkovej z trilógie Slunce, seno... sa vryla do sŕdc mnohých fanúšikov. Umelkyňa, ktorá by dnes oslávila 85. narodeniny, však začiatkom roka 2004 prehrala svoj boj so zákernou rakovinou.

Helena Růžičková sa narodila ako Helena Málková 13. júna 1936 v Prahe. Po štúdiách na Vyššej zdravotníckej škole krátko pracovala ako zubná laborantka. Bola tiež absolventkou baletnej prípravky. Napokon ju zlákalo divadlo a film.

Legendárna Růžičková (†67) plánovala
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Jej manželom bol herec Jiří Růžička (1932 - 2003). Spolu mali syna Jiřího Růžičku ml. (1956 - 1999), s ktorým si umelkyňa zahrala aj v slávnej sérii Zdeňka Trošku Slunce, seno... Do sŕdc divákov sa však zapísala už viac než desať rokov predtým. A to ako Heduš Homolková z Papouškovej trilógie o rodine Homolkových. 

VIDEO: Helena Růžičková si účinkovaním v trilógii Slunce, seno... získala mnohých priaznivcov. 

Slunce, seno a pár facek - Najlepšie scény

K Růžičkovej najznámejším dramatickým rolám patrí postava ráznej aj citlivej kuchárky Anny v televíznom seriáli Karla Kachyňu Vlak detstva a nádeje. Zahrala si aj v televíznej adaptácii knihy Evy Kantúrkovej Priateľka z domu smútku. Ružičková sa uplatnila tiež v rozhlase a dabingu, napísala niekoľko kníh - okrem kuchárok vydala aj pamäte nazvané A tak som išla životom. V roku 2013 zas vyšla kniha Věštírna Heleny Růžičkové zaoberajúca sa výkladom snov tak, ako ich chápala herečka. 

Helena Růžičková a jej syn Jiří mali veľmi vrúcny vzťah.
Zobraziť galériu (7)
Helena Růžičková a jej syn Jiří mali veľmi vrúcny vzťah.  (Zdroj: česká televize)

Pre Růžičkovú boli vždy typické kilá navyše. V priebehu života si prešla mnohými diétami, odtučňovacími kúrami, skúšala všetko možné. Avšak márne. V dôsledku priberania a chudnutia celkovo zhodila dokopy vraj viac ako 700 kíl. 

VIDEO: Zaspomínajte si na legendárnu Helenu Růžičkovú.

Spomienka na Helenu Růžičkovú

Keď Helene v roku 1999 zomrel milovaný syn, niesla to veľmi ťažko. Bolestivé pre ňu bolo i to, že jej vzťahy s nevestou - tiež Helenou - a vnučkami boli veľmi napäté.Keď sa Helena s herečkiným synom rozišla, ich vzťahy celkom ochladli. „S dievčatami sa vlastne už nikdy nevidel. Keď ochorel, veľmi ich túžil vidieť. Snažila som sa ich návštevu v nemocnici zorganizovať, ale nikto nikdy na moje prosby nereagoval. Rozprávala som preto Jirkovi historky o tom, že k nemu dievčatká prišli, keď spal, ale asi mi neveril," napísala vo svojich pamätiach herečka.

Narušené rodinné vzťahy boli hlavným dôvodom, prećo sa Helena eśte pred smrťou chcela vydať za dlhoročného kamaráta - herca Václava Glazara, ktorý sa nikdy netajil homosexuálnou orientáciou. Plánovala tiež spísať závet, aby jej majetok neskončil v rukách nevesty a vnučiek, ale napríklad v detskom domove, ktorý herečka podporovala. Avšak jej plány zmarila smrť...

A všetko po herečke zdedili vnučky aj exnevesta. Nenávidená menovkyňa údajne okamžite vyhodila veľkú časť umelkyninho archívu. V koši skončili fotografie i rôzne listiny. Keď v roku 2011 chcel starosta obce Slatina, kde mala Růžičkoá chatu, v ktorej na sklonku života bývala, dať pamätnú tabuľu, herečkina "rodina" si to nepriala. 

Václav Glazar, známy napríklad z počinu Kameňák, sa už manželom legendárnej Heleny Růžičkovej nestal.
Zobraziť galériu (7)
Václav Glazar, známy napríklad z počinu Kameňák, sa už manželom legendárnej Heleny Růžičkovej nestal.  (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: Helena Růžičková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu