Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Prvý duel prezradil pikošky z osláv: Zeman popíjal, Schwarzenberg pracoval

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg
Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg (Zdroj: YouTube)

PRAHA Dejiskom prvého duelu dvoch aktérov druhého kola prezidentských volieb v ČR sa dnes v Prahe stalo štúdio verejnoprávnej Českej televízie, konkrétne naživo vysielaná, pravidelná diskusná relácia Otázky Václava Moravce (OVM).

Pred záverečným akordom boja o Pražský hrad sa Karel Schwarzenberg, ako to odznelo vo vysielaní, nechystá opustiť ani líderský post vo vládnej TOP 09, ani vládne funkcie vicepremiéra a ministra zahraničných vecí.

"Vôbec žiadnu rezignáciu zatiaľ neponúknem," formuloval, avšak dodal, že sa o postupe v ďalších desiatich dňoch musí ešte poradiť s premiérom Petrom Nečasom. Aktivity šéfa diplomacie však kandidát, ktorý postúpil do druhého kola prekvapujúco na úkor favorizovaného expremiéra Jana Fischera, obmedzovať nemusí, pretože, ako zdôraznil, "kampaň sa predpoludním nerobí, pretože všetci ľudia sú v práci".

Miloš Zeman využil príležitosť, aby poďakoval za už deklarovanú podporu sociálnych demokratov. Podľa vlastných slov si ju váži. Sociálni demokrati týmto krokom podľa Zemana dokázali, že sú skutočne ľavicovou stranou. Obaja rivali uviedli, že nepovedú proti sebe negatívnu kampaň.

Víťaz prvého kola prezidentských volieb Zeman podčiarkol, že ten, kto vedie primárne negatívnu kampaň, škodí sám sebe.Schwarzenberg zasa vyhlásil, že sa mu negatívna kampaň prieči. Podľa jeho názoru by nebolo pekné, keby niekto vstupoval na Pražský hrad "so škvrnami na saku".

Napriek týmto slovám očakávajú znalci pomerov politický stret v súboji o hlavu štátu. Schwarzenberg aj dnes naznačil isté rozdiely, keď pripomenul, že Jiří Dienstbier označuje Zemana za muža pravice a prezident Václav Klaus a občas i jeho vlastný stranícky kolega Miroslav Kalousek zasa jeho vníma ako ľavičiara, čo u šéfa českej diplomacie vyvoláva prekvapenie. On osobne považuje Zemana za "ťažkú váhu českej politiky, jeho politické názory a smerovanie je skôr spojené s minulosťou", konštatoval, avšak dodal, že to nie je osobný útok.

Zeman reagoval slovami: "Pravicový politik je ten, kto hlasuje za cirkevné reštitúcie, pravicový politik je ten, kto hlasuje pre zvýšenie dane z pridanej hodnoty na základné potraviny a lieky, pravicový politike je ten, kto hlasuje pre takú dôchodkovú reformu, ktorá preferuje bohatších pred chudobnejšími, pretože pravica, ako je známe, má svojich voličov predovšetkým v tých bohatších vrstvách."

Obaja kandidáti na úrad hlavy štátu sa vyjadrili aj k nedávnej kontroverzne vnímanej amnestii prezidenta Václava Klausa. Podľa Zemana išlo o spôsob amnestie, ktorý sa mu osobne javí trocha nešťastný. "Na amnestiu máme s pánom ministrom odlišný názor," poznamenal.

Schwarzenberg si pritom nemyslí, že by ho podpísanie Klausovej amnestie premiérom vo voľbách nejako poškodilo. Amnestiu u ľahkých nedbalostných činov nepovažuje na škodu a v podstate je jej priaznivcom. Kým Zeman pranieroval fakt, že sa aj páchatelia menších činov prepustení na amnestiu v krátkom čase vracali za mreže, Schwarzenberg to považuje hlavne za chybu štátu, pretože sa o prepustených nikto nestará.

Zeman mieni do kampane pred druhým kolom investovať ešte asi okolo milión korún. Domnieva, že zákonný desaťmiliónový limit je zbytočne vysoký. Schwarzenberg chce využiť ešte asi päť miliónov Kč, ktoré sa, ako povedal, podarilo ušetriť.

Koncerty, ktorými vyvrcholila kampaň pred prvým kolom, však finalisti prezidentskej voľby už neplánujú. Na margo osláv postupu Zeman uviedol, že si okrem jedného fernetu a jednej hruškovice dal iba asi tri poháre vína, o desiatej sa odpútal, o hodinu neskôr zaspal a o 09.00 h sa zobudil vyspatý do ružova.

Schwarzenberg prezradil, že so spolupracovníkmi ešte do pol dvanástej pracoval na programe ďalších dní a z Divadla Archa potom zamieril domov, aby sa vyspal a zobudil sa o ôsmej hodine. "Doteraz som mal dve rôzne porady," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu