Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Amnestiu si nezaslúžili: Trestanci kradli len 7 hodín po prepustení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

JIČÍNSKO – Slobodu si dlho neužili. Dvom 27-ročným Čechom, ktorí sa len minulú noc vďaka vyhlásenej amnestii dostali na slobodu, hrozí, že skončia opäť za mrežami. Len 7 hodín po tom, ako opustili svoje cely, totiž opäť vyčíňali a skončili v rukách polície. Informoval o tom český denník Blesk.

V noci zo stredy na štvrtok bolo z väznice v Jičíne prepustených niekoľko väzňov, ktorým bola prezidentom Václavom Klausom udelená amnestia. Medzi nimi boli aj dvaja mladíci, ktorí na miesto toho, aby si „čistý štít“ udržali čo najdlhšie, vyčíňali v prvej herni, do ktorej po prepustení vošli.

Mreže väznice opustili o 23:00 a vybrali sa po vlastných do mesta, kde navštívili niekoľko barov a oslavovali slobodu. Nadránom sa ocitli v nonstop herni a v tom ich ovládli staré dobré zločinecké chute. „Jeden z nich za barom ukradol 2500 korún (takmer 100 eur) a odišiel von za svojim kamarátom,“ povedala Hana Klečalová z jičínskej polície.

Okradnutý barman neváhal a okamžite zavolal políciu. Tá oboch mužov chytila asi po 200 metroch aj s lupom. Len v noci prepustení trestanci sú teraz na policajnom oddelení, kde ich vypočúvajú. Zatiaľ ich prehrešok riešia ako priestupok. Údajne sú však podozriví aj z pokusu o krádež auta, takže nie je vylúčené, že sa opäť vrátia za mreže.

Klaus vyhlásil amnestiu s účinnosťou 2. januára. Súdy sa najprv zaoberajú prípadmi ľudí odsúdených na odňatie slobody. Počet väzňov, ktorých by sa mala amnestia týkať, odhaduje zatiaľ ministerstvo spravodlivosti na 7416. Vo väzniciach bolo doteraz celkom 23 tisíc odsúdených. Amnestia sa však dotkne aj ľudí, ktorí boli odsúdení na podmienečný trest kratší ako dva roky, na všeobecne prospešné práce alebo na domáce väzenie. Na základe prezidentovho rozhodnutia by tiež mali byť zastavené aj trestné stíhania, ktoré trvajú dlhšie ako osem rokov, a u ktorých trestné sadzba neprekračuje desať rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu