Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

O maďarské občianstvo požiadalo už 370.000 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - O maďarské občianstvo požiadalo v uplynulých dvoch rokoch 370.000 ľudí. Pomer odmietnutých žiadostí je pod 1,5 percenta, uviedol dnes pre tlačovú agentúru MTI maďarský vicepremiér zodpovedný za otázky národnej politiky Zsolt Semjén.

Podľa jeho slov v tomto roku sa Maďarsko sústredí v tejto záležitosti na Maďarov žijúcich v západných krajinách. Semjén spresnil, že medzi odmietnutými sú najmä ľudia, o ktorých vysvitlo, že vôbec nehovoria po maďarsky a ani sa neučia maďarčinu.    

Dôvodom odmietnutia udelenia maďarského občianstva v niekoľkých prípadoch bolo aj národno-bezpečnostné riziko pre Maďarsko zo strany žiadateľa. "Nesieme zodpovednosť za to, aby agenti, alebo extrémisti nedostali maďarské občianstvo," dodal vicepremiér.

O zjednodušené občianstvo je možné na základe rozhodnutia maďarského parlamentu z 26. mája 2010 žiadať od 3. januára 2011. Reakciou SR na maďarský zákon bola novela zákona o štátnom občianstve, na základe ktorej ľudia, ktorí dobrovoľne požiadajú o cudzie občianstvo, automaticky prídu o slovenské.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu