Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Prvá zahraničná cesta prezidenta v roku 2013: Namieri si to do Maďarska

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident SR Ivan Gašparovič odcestuje na svoju prvú zahraničnú cestu v budúcom roku do Maďarska. Do Budapešti zavíta vo februári po deviatich rokoch na pozvanie svojho maďarského partnera Jánosa Ádera. Uviedol to v rozhovore.

Predpokladá sa, že maďarská strana otvorí aj sporné témy, ktoré sú medzi SR a Maďarskom. Premiér Viktor Orbán, ako aj ďalší politickí predstavitelia už niekoľkokrát verejne deklarovali, že na budúci rok chcú riešiť aj nevyriešené problémy, ktoré zaťažujú obe krajiny.

Jedným z nich je udeľovanie dvojakého občianstva. Reakciou SR na maďarský zákon bola novela zákona o štátnom občianstve, na základe ktorej ľudia, ktorí dobrovoľne požiadajú o cudzie občianstvo, automaticky prídu o slovenské. Prezident ani jednu právnu normu nepovažuje za dobrú, avšak myslí si, že by sme našu mali zmeniť až po tom, ako to urobí Budapešť.

"Tu je potrebné iba jedno, aby Maďari zrušili svoj a my svoj zákon, pretože dovtedy fungovalo normálne dvojaké občianstvo," podčiarkol s tým, že maďarský zákon v jeho súčasnej podobe zasahuje do slovenskej legislatívy. "To nemôžeme pripustiť, preto jediné správne rozumné rozhodnutie je obidva zákony zrušiť, aby nastal normalizovaný stav," nazdáva sa.

Ako poznamenal, s Maďarmi nás spája dlhá história. V súčasnosti spolupôsobíme ako členovia Európskej únie, NATO a Vyšehradskej štvorky. "Spolupracuje z hľadiska ekonomiky, zahraničných politík. Z tohto pohľadu je normálne, že hľadáme spoločné východiská," poznamenala hlava štátu.

To, že sa otvárajú sporné otázky z histórie nepovažuje za šťastné riešenie. "Nielen že to narúša dobré vzťahy, ale nerobí to dobrú krv ani v rámci EÚ. To sú problémy, ktoré sú už dávno za nami," konštatoval. Podľa neho by sa mali prenechať historikom a zbytočne ich nepolitizovať. "Nehľadajme v súčasnosti krivdy, ktoré možno boli u jednotlivca, čo ale neznamená, že v globále neriešili situáciu, ktorú v tom čase bolo potrebné vyriešiť," uzavrel Gašparovič.

Obaja najvyšší ústavní činitelia sa spolu už raz stretli. Bolo to 24. septembra na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Išlo o prvú oficiálnu schôdzku od nástupu Ádera do funkcie v máji tohto roka. Gašparovič vyjadril presvedčenie, že vo februári nadviažu na tento pozitívny rozhovor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu