Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Maďarská opozícia chce po voľbách 2014 novú ústavu

Gordon Bajnai
Gordon Bajnai (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Po parlamentných voľbách v roku 2014 bude potrebné v Maďarsku prijať novú ústavu a obnoviť právny štát. Zhodli sa na tom dnes v Budapešti predstavitelia viacerých opozičných strán a organizácií.

Podľa internetového vydania maďarského ľavicového denníka Népszava na úvodnú schôdzku série odborno-politických konzultácií, ktoré iniciovala Maďarská socialistická strana (MSZP), prišlo volebné hnutia Spolu 2014 expremiéra Gordona Bajnaiho so samostatným návrhom novej ústavy.

MSZP pozvala zakladateľov hnutia Spolu 2014 - Spolok domov a pokrok, Spolok Milla a Hnutie maďarskej solidarity, stranu Politika môže byť iná (LMP), Demokratickú koalíciu, Hnutie štvrtá republika (4K!), Maďarskú sociálnodemokratickú stranu a stranu V spojenectve, spolu za Maďarsko. Pozvanie odmietli LMP a 4K!. Zvyšné subjekty prejavili záujem spolupracovať na formovaní Maďarska po vláde Viktora Orbána.

Dnešná prvá konzultácia sa konala presne rok po protivládnej opozičnej demonštrácii pred budapeštianskou Operou, kde vtedy oslavovala vládna politická špička prijatie novej ústavy. Účastníci hovorili o možnostiach obnovenia právneho štátu a posilnenia ústavnej kultúry.

Predseda MSZP Attila Mesterházy koncom novembra vyhlásil, že konzultácie so stranami demokratickej koalície by mali vyvrcholiť koncom roka vytvorením volebného spojenectva a nominovaním spoločného kandidáta na post premiéra.

Konzultácie budú pokračovať 8. januára, kedy prerokujú hospodárske záležitosti. Bajnaiho Hnutie 2014 avizovalo, že tohto kola sa nezúčastní.

Podľa vládnej strany Fidesz sa teraz pokúšajú stavať do úlohy ochrancov ľudských práv tí, ktorí v roku 2006 brutálne zaútočili na pokojných demonštrantov a tí chcú upraviť ústavu v bode týkajúcom sa dlhovej brzdy, ktorí počas svojho vládnutia zdvojnásobili zadlženie Maďarska. Hovorkyňa Fideszu Gabriella Selmecziová uviedla, že účastníci opozičnej konzultácie mlčia o svojom skutočnom zámere, že chcú zrušiť bankovú daň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu