Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Obama o ozbrojených strážcoch na školách: Nevyriešilo by to náš problém

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vyjadril v rozhovore, ktorý dnes odvysielala televízia NBC, nádej, že sa mu počas prvého roka jeho druhého funkčného obdobia podarí presadiť nové kontrolné opatrenia zbraní medzi ľuďmi. Súčasne spochybnil návrh Národného združenia držiteľov strelných zbraní (NRA) na umiestnenie ozbrojených strážcov do škôl, napísala agentúra Reuters.

Obama poveril viceprezidenta Joa Bidena vedením pracovného tímu, ktorý má predložiť návrhy na kontrolu zbraní začiatkom nadchádzajúceho roka. Ide o opatrenie, o ktorom Obama rozhodol po masakre 20 detí a šiestich dospelých ozbrojeným strelcom v základnej škole v connecticutskom meste Newtown tento mesiac.
      
"Chcem to urobiť v prvom roku. Predložím veľmi konkrétny návrh založený na odporúčaniach pracovnej skupiny Joa Bidena, ktoré pripravujú. Nebudem to odkladať," povedal Obama v rozhovore, ktorý v sobotu poskytol televízii NBC.
      
"Mám pochybnosti, že by jedinou odpoveďou bolo dať do škôl viac strelných zbraní. A myslím si, že rovnako skeptická je aj valná väčšina Američanov, že by to vyriešilo náš problém," dodal.
      
Vplyvné NRA tvrdí, že nové zbrojné zákony nie sú dobrou odpoveďou a vyzvalo na vytvorenie ozbrojených strážcov, ktorí by mali byť vo všetkých amerických školách.
      
Obama, ktorý sa zúčastnil na smútočnej bohoslužbe v Newtowne, povedal, že tamojšia masakra bola najhorším dňom počas jeho prezidentovania a prisľúbil, že urýchlene prijme opatrenia, ako zabránil jej zopakovaniu.
      
Kontrola zbraní v americkej populácii je v Spojených štátoch veľmi citlivá záležitosť. Právo nosiť zbraň majú Američania zakotvené v ústave a NRA má významný politický vplyv.
      
Akékoľvek návrhy zákonov bude musieť schváliť Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu, v ktorej majú republikáni hlavné slovo. Snemovňa sa zvyčajne zdráha podporiť iniciatívy navrhnuté prezidentom, ktorý je demokrat ako Obama.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu