Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Masakry na školách donútili konať: Ozbrojené stráže na každej škole!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká Národná asociácia držiteľov strelných zbraní (NRA) dnes vyzvala na zavedenie ozbrojenej stráže v každej škole, čím sa odvrátia ďalšie tragédie. Najvplyvnejšia lobistická organizácia obhajujúca právo na nosenie strelných zbraní sa tak vyjadrila presne týždeň po masakre na základnej škole v meste Newtown, kde 20-ročný Adama Lanza zastrelil 20 detí vo veku šesť a sedem rokov a šesť jej zamestnankýň.

Vyjadrenia NRA prišli v období, keď po masakre v Newtowne narastá vo Washingtone a celých USA tlak na presadenie prísnejších opatrení proti násiliu, páchanému strelnými zbraňami.
     
"Pokiaľ ide o najmilovanejších, najnevinnejších a najzraniteľnejších členov americkej rodiny, naše deti, my ako spoločnosť ich nechávame každý deň úplne bezbranné. A netvory a supy tohto sveta to vedia a zneužívajú. To sa teraz musí zmeniť,"
vyhlásil na tlačovej konferencii podpredseda NRA Wayne LaPierre, ktorého citovala agentúra DPA.
     
Vplyvná NRA na svojej prvej tlačovej konferencii od streľby v Newtowne v mestskej časti Sandy Hook prostredníctvom LaPierra ponúkla výcvikový program na pomoc školám, aby dokázali chrániť svojich žiakov a študentov.
      
LaPierre zamietol návrhy na obmedzenie strelných zbraní, o ktorých začali hovoriť politické kruhy. Vďaka tomuto kroku by podľa neho nemali prístup k zbraniam občania dodržujúci zákony, ktorí by inak mohli pomôcť zabrániť zločinu.
      
"Jediné, čo zastaví zlého chlapíka so strelnou zbraňou, je dobrý chlapík so strelnou zbraňou," povedal LaPierre.
      
Napriek dôkladným bezpečnostným opatreniam sa do jeho blízkosti dostali najmenej dvaja protestujúci. Jeden muž držal veľký červený pútač s textom "NRA zabíja naše deti". Protestujúcich odviedla ochranka, pri tom však kričali, že zbrane v školách nie sú riešením.
      
NRA má 4,3 milióna členov a po minulotýždňovom masakre v Newtowne bude zrejme čeliť najťažšej výzve počas svojej existencie. Obete boli totiž zastrelené z bezprostrednej blízkosti vysokovýkonnou puškou, niektoré zasiahol páchateľ viackrát - jedna mala v tele 11 rán.
      
LaPierre vyhlásil, že "ďalší Adam Lanza" už plánuje útok na nejakú školu, uviedla tlačová agentúra AP. Obvinil médiá, videohry, filmy a hudobné klipy z vplyvu na deti, ktoré sú tak deň čo deň vystavované kultúre násilia.
      
"Mnohé konglomeráty klesajú v konkurenčnom boji na tú najnižšiu úroveň. Snažia sa navzájom tromfnúť v šokovaní, násilí a páchaných zločinoch a priamo do našich domovov prinášajú čoraz jedovatejšiu zmes bezohľadného správania a trestuhodnej krutosti. Porušujú pritom každú zásadu civilizovanej spoločnosti," uviedol LaPierre.
      
Podpredseda NRA odmietol odpovedať na otázky z publika.
      
LaPierre tiež oznámil, že bývalý člen americkej Snemovne reprezentantov Asa Hutchinson bude viesť program NRA, v rámci ktorého sa vypracuje model bezpečnostného plánu pre školy a bude spočívať v ozbrojených dobrovoľníkoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu