Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

26 zranených, 30 zatknutých po demonštrácii proti vláde

Tisícky Slovincov demonštrovali proti elitám
Tisícky Slovincov demonštrovali proti elitám (Zdroj: TASR)

ĽUBĽANA - Najmenej 26 ľudí utrpelo v piatok večer zranenia pri zrážkach medzi políciou a demonštratmi v slovinskej metropole Ľubľana. Vo väzbe skončili asi tri desiatky osôb, informovala dnes agentúra DPA.

Tisíce Slovincov vyšli v piatok do ulíc hlavného mesta, aby demonštrovali proti korupcii v politike a v štátnej správe. Násilnosti podľa agentúry STA vyprovokovala skupina výtržníkov, ktorí začali na policajtov hádzať fľaše a dlažobné kocky. 

Účastníci demonštrácie v Ľubľane protestovali proti konzervatívnemu premiérovi Janezovi Janšovi, ale nešetrili kritikou ani voči opozičným lídrom. Vyjadrovali odpor voči súčasným politickým elitám a dožadovali sa odstúpenia "oligarchov a zlodejov". V ďalších slovinských mestách sa protestné akcie zaobišli bez násilností.

K podobným zrážkam ako v Ľubľane došlo aj počas štvrtkových protestov v druhom najväčšom meste Maribor, kde viac ako 10.000 ľudí demonštrovalo za rezignáciu tamojšieho starostu. Slovinsko zažíva jednu z najhorších recesií v 17-člennej eurozóne. Jeho ekonomika sa od roku 2009 prepadla o osem percent a neustále upadá. Krajine hrozí nutnosť čerpania medzinárodnej finančnej pomoci a oficiálne miesta nevylučujú ani možnosť štátneho bankrotu. Reštriktívne opatrenia Janšovho kabinetu však narážajú na odpor veľkej časti verejnosti.

V nedeľu sa v krajine uskutoční druhé kolo prezidentských volieb. Úradujúca hlava štátu Danilo Türk sa postaví proti bývalému premiérovi Borutovi Pahorovi, ktorý je podľa predvolebných prieskumov favoritom. Podľa politológov môžu ale výsledok hlasovania významne ovplyvniť aj prebiehajúce protesty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu