Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Česi obľubujú Slovensko či Švédsko, chladní sú voči Maďarsku a Poľsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Vzťah Čechov k Poľsku, Maďarsku, Ukrajine a Číne ochladol, svoju priazeň obyvatelia republiky naopak venujú Slovensku, Švédsku a Švajčiarsku. Nápadný je silne negatívny vzťah sympatizantov KSČM k Spojeným štátom, ako ukazuje utorkový výstup z prieskumu agentúry STEM.

Správu priniesla česká tlačová agentúra Mediafax.  Najviac jednotiek a dvojok si na svojom vysvedčení od Čechov odnieslo Slovensko, Švajčiarsko a Švédsko - prvé dve krajiny ich mali dokonca polovicu z celkového súhrnu hodnotení.

So sympatiami sa obyvatelia Česka pozerajú aj na západoeurópske krajiny, ako sú Francúzsko, Rakúsko, Británia, Dánsko, Holandsko a Belgicko. Viac než polovicu priaznivých známok si odniesli tiež Taliansko, Chorvátsko, Španielsko, Japonsko, Nemecko a USA. Najhoršie hodnotenie, naopak, Česi pridelili Srbsku, Grécku, Rusku, Ukrajine a Číne. Všeobecne STEM zaznamenal, že vzťah k európskym štátom je trvalo veľmi dobrý, chladnejší odstup si Česi udržujú od tých mimoeurópskych.

 Vlani prieskum STEM-u ukázal, že pozitívne hodnotenia klesli u všetkých krajín vrátane štyroch okolitých susedov - úbytok sympatií nepostihol iba Japonsko. To si agentúra vysvetľuje pocitom solidarity po ničivom zemetrasení a vlnách cunami. Tento rok sa vzťah k ázijskej krajine vrátil k bežným hodnotám. Najväčší pokles plusových hodnotení sa dotkol Poľska, Maďarska, Slovinska, Srbska, Ukrajiny a Číny, trend trvá už od vlaňajška. Prepad sa pohybuje medzi 11 a 15 percentami.

Do hodnotenia mali čo povedať aj politické preferencie respondentov. Sympatizanti komunistickej strany (KSČM) prejavujú silný negatívny vzťah k USA, priaznivejšie sa vyjadrujú k Rusku. Zástancovia sociálnej demokracie sú k západnej veľmoci ústretovejší, voči tej východnej sú, naopak, opatrnejší. Voliči oboch vládnych strán majú prozápadné cítenie, ale stanoviská sympatizantov z oboch strán politického spektra sa v porovnaní s vlaňajškom priblížili.

Prieskum agentúry STEM sa uskutočnil od 27. októbra do 5. novembra, pracovníci vyspovedali 1062 respondentov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu