Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Havária českej stíhačky: Našli čiernu skrinku, pomôže pri objasnení tragédie

Podvozok lietadla Zobraziť galériu (2)
Podvozok lietadla (Zdroj: konflikty.pl)

PRAHA - Vyšetrovateľom sa v piatok na mieste štvrtkovej havárie českého armádneho podzvukového lietadla typu L-159 pri obci Radovesnice v okolí Kolína podarilo nájsť čiernu skrinku stroja, ktorej skúmanie by mohlo pomôcť pri objasnení príčin tragédie. Informáciu priniesol internetový server iDNES.cz.

Vo vraku jednomiestneho bojového lietadla zahynul 34-ročný pilot prvej triedy, ktorý mal nalietaných viac ako 1000 hodín, z toho viac ako polovicu na stroji L-159.
     
K havárii prišlo počas návratu zo štandardného cvičného letu bez toho, aby sa pilot pokúšal o pristátie na núdzovom letisku Křečhoř, ktoré leží iba stovky metrov od miesta dopadu havarovaného stroja. Nič nenasvedčuje ani jeho úsiliu katapultovať sa zo stroja, vyplýva z dostupných informácií oficiálnych miest.
      
Po skončení vyšetrovacích úkonov na mieste tragédie sa začne v lokalite s odstraňovaním trosiek stroja, čo môže kvôli nestabilnému terénu trvať hoci niekoľko dní. Niektoré časti vraku budú prepravené do Vojenského technického ústavu letectva, kde sa budú realizovať odborné expertízy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu