Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ďalšia hrozba po hurikáne Sandy: Záplava potkanov šíriaca salmonelu, týfus aj mor!

Sandy vyhnala z úkrytov tisícky potkanov Zobraziť galériu (3)
Sandy vyhnala z úkrytov tisícky potkanov (Zdroj: globalgrind.com)

NEW YORK – Po tom, čo New York odolal ničivej sile superbúrky Sandy, bude musieť čeliť ďalšej hrozbe. Tentoraz však nepôjde o záplavu vody, ale premnožených potkanov! Keďže štyri zo siedmich newyorských tunelov sú zatopené, hrozí, že veľká voda z nich hlodavce vyženie priamo na ulice. Obyvateľov Veľkého jablka by tak po hurikáne mohla zasiahnuť obrovská vlna infekcií!

Je známe, že veľkosť potkanej populácie v New Yorku presahuje počet obyvateľov mesta, ktorí do styku s hlodavcami našťastie veľmi často neprichádzajú. To sa ale môže zmeniť po tom, ako ničivý hurikán Sandy potkanov vyplaví z ich podzemných sídiel. „Sú veľmi dobrí plavci a dokážu šplhať,“ povedal Rick Ostfeld zo zdravotného ústavu v meste Millbrook.

 

Zaplavený Brooklyn Battery Tunnel
Zobraziť galériu (3)
Zaplavený Brooklyn Battery Tunnel  (Zdroj: SITA)

 

Je preto pravdepodobnejšie, že Sandy hlodavcov nevyhubí, ale naopak vyženie do ulíc. Podľa Osfelda to môže mať za následok zvýšené riziko infekčných chorôb, ktoré mestské potkany prenášajú. Ide najmä o salmonelu, leptospirózu, hantavírus, týfus a dokonca aj mor. A nie je to len uhryznutie, ktoré môže nebezpečné choroby preniesť, výkaly potkanov môžu napríklad šíriť hantavírus.

To, koľkým z množstva potkanov sa nakoniec podarí vyplávať z úkrytov, závisí aj od toho, ako rýchlo mesto odčerpá vodu zo zaplavených tunelov. Po záplavách budú hľadať nový domov. „Krysy sú veľmi sociálni jednotlivci a žijú v pomerne stabilnej sociálnej štruktúre. Ak ju však táto búrka naruší, hlodavce sa môžu začať množiť aj na takých miestach, kde sa nikdy predtým neobjavovali,“ dodal Osfeld.

 

Katastrofe s menom Sandy sa nevyhlo ani newyorské metro
Zobraziť galériu (3)
Katastrofe s menom Sandy sa nevyhlo ani newyorské metro  (Zdroj: SITA)

 

Expert Herwig Leirs naopak tvrdí, že väčšina potkanov sa utopí. „Budú unášané prúdom a nebudú dostatočne silné, aby plávali na povrchu. Takisto nebudú schopné plávať proti prúdu,“ povedal. Newyorský hovorca ministerstva zdravotníctva Sam Miller tvrdí, že v meste nezachytil žiaden nárast potkanov spôsobený superbúrkou. Napriek tomu, že za normálnych okolností povodne vyplavujú hlodavce do ulíc, dodal, že množstvo mladých jedincov sa naopak utopí v norách, čo by mohlo dopomôcť k zmenšeniu potkanej populácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu