Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ľudia vyšli do ulíc po správach: Polícia zabila vodiča kamióna!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Tisíce protestujúcich vyšli v stredu do ulíc mesta Lu-čou na juhozápade Číny po správach, že policajti zbili na smrť vodiča kamióna. Uviedli to obyvatelia, ale štátne médiá tvrdia, že vodič zomrel po tom, čo mu prišlo zle.

Fotografie a video zverejnené na obľúbenej čínskej mikroblogovej stránke S'-na Wej-po zachytávali telo roztiahnuté na zemi vedľa kamióna, pričom polícia bránila prístupu divákov.

Tlačovej agentúre Reuters sa nepodarilo nezávisle overiť fotografie a video, mestská radnica v Lu-čou v provincii S'-čchuan nereagovala na telefonáty. Čínska komunistická strana sa snaží držať protesty "pod pokrievkou", pretože sa blíži budúcomesačné stretnutie v Pekingu, na ktorom bude oznámená nová generácia straníckych lídrov.

Obyvatelia mesta v telefonátoch uviedli, že sa dopočuli, že dopravní policajti zbili vodiča kamióna na smrť po bližšie neurčenej hádke. "Ľudia sú tým veľmi nahnevaní a sú v uliciach, aby svoj hnev ukázali," povedal obyvateľ štvrte Chung-sing-cchun, ktorá je centrom nepokojov. Podľa vedúceho miestnej reštaurácie vyšli do ulíc tisíce ľudí.

Fotografie, zverejnené neskôr na internete, zachytávali prevrátené policajné autá, niektoré boli podpálené. Niekoľko odkazov na mikroblogovej stránke uvádzalo, že polícia použila slzotvorný plyn na rozohnanie demonštrantov.

Štátne médiá dnes informovali, že podpálených bolo päť policajných áut a polícia zadržala 20 osôb. Popreli však, že vodič bol na smrť zbitý.

Podľa oficiálnej tlačovej agentúry Sinchua vodič sa počas potýčky s políciou kvôli tomu, kde má zaparkovať kamión, "náhle začal zle cítiť" a privolaní lekári mu nedokázali zachrániť život.

"Dôsledkom bolo, že niekoľko ľudí na mieste zaútočilo na policajné autá," uvádzalo sa v odkaze na internete. Čínska vládna komunistická strana sa obáva, že desaťtisíce občasných protestov proti zaberaniu pôdy, korupcii, zneužívaniu moci a ekonomickým ťažkostiam, ktoré prepukajú každý rok, by mohli vyústiť do celoštátneho hnutia a ohroziť vládu štátostrany.

Čína zažila v roku 2009 takmer 90.000 takýchto "masových incidentov", protestov, hromadných petícií a ďalších nepokojov. Uvádza sa v to v štúdii z roku 2011, ktorú vypracovali dvaja odborníci z Univerzity Nankai v meste Tchien-ťin na severe Číny. Niektoré odhady sú dokonca ešte vyššie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu