Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Záborská: Je alarmujúce, že rodiny s deťmi patria medzi najohrozenejšie skupiny

Anna Záborská
Anna Záborská (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Je viac ako alarmujúce, že rodiny s deťmi patria dlhodobo k najviac ohrozeným skupinám slovenského obyvateľstva, uviedla v stredu poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Anna Záborská pri príležitosti Medzinárodného dňa za odstránenie chudoby.

"Mladí ľudia si riziko chudoby uvedomujú a zároveň vedia, že na pomoc štátu sa rodina s deťmi spoľahnúť nemôže. Výsledkom je, že detí sa rodí príliš málo a my musíme neustále zvyšovať vekovú hranicu odchodu do dôchodku," uviedla v tejto súvislosti slovenská europoslankyňa.

Záborská upozornila, že podľa Štatistického úradu SR sa len za posledný rok počet ľudí ohrozených chudobou zvýšil o 50.000. V zóne chudoby sa tak v súčasnosti nachádza takmer každý ôsmy obyvateľ Slovenska. Najviac ohrozené chudobou sú rodiny s tromi a viac deťmi, rodiny len s jedným rodičom a ľudia bez práce.

Hranica ohrozenia chudobou je v EÚ stanovená na 60 percent priemerného príjmu, čo je v prípade Slovenska 315 eur mesačne. Aby sa to zmenilo, musí podľa Záborskej dôjsť k zmene priorít v európskych aj národných politikách.

"V Európe sa dnes veľa hovorí najmä o chudobe detí. Chudobné však nie sú deti, ale rodiny, v ktorých tie deti žijú. K podpore rodiny musíme pristupovať ako k investícii. Sme zvyknutí dávať daňové prázdniny firmám, ktoré vytvárajú pracovné miesta. Podobnú logiku by sme mali uplatňovať aj v prípade rodín, predovšetkým vo vzťahu k výchove a vzdelávaniu detí. Naším bohatstvom nie je ropa, ale ľudský kapitál. Ak ho nebudeme znásobovať a rozvíjať, chudoba na Slovensku aj v EÚ sa bude prehlbovať," zdôraznila Záborská.

Medzinárodný deň za odstránenie chudoby bol vyhlásený uznesením Valného zhromaždenia OSN z 22. decembra 1992. Presne 17. októbra 1987 sa na námestí Trocadero v Paríži zhromaždilo viac ako stotisíc ľudí, aby si uctili obete chudoby, násilia a hladu. Zároveň vyhlásili, že extrémna chudoba je porušením ľudských práv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu