Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lajčák asi nevie, ako pracuje Európsky parlament, tvrdí Záborská

Anna Záborská
Anna Záborská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Europoslankyňa Anna Záborská (KDH) dnes kritizovala ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka pre jeho vyjadrenia na adresu slovenských europoslancov.

Šéf slovenskej diplomacie v stredu po rokovaní vlády vyjadril svoje sklamanie z toho, že na rokovaní petičného výboru europarlamentu o Benešových dekrétoch sa nezúčastnil ani jeden z trinástich slovenských europoslancov.

"Prekvapuje ma, že minister zahraničných vecí nerozumie spôsobu práce v Európskom parlamente. Povinnosťou každého poslanca je v prvom rade účasť na práci výborov, v ktorých je členom,“ reaguje Záborská. Zasadnutie petičného výboru sa podľa nej konalo v rovnakom čase, ako zasadnutia ostatných výborov. „Napríklad ja som sa musela zúčastniť na hlasovaní v dvoch ďalších výboroch. Toto je práca, pre ktorú mi občania dali mandát, nie silácke reči v diskusiách o minulosti," bráni sa europoslankyňa. Pripomenula tiež, že podľa vlastných slov ministra Lajčáka sú Benešove dekréty uzavretou témou.

Lajčák bol sklamaný z toho, ako k téme dekrétov pristúpili naši europoslanci bez ohľadu na to, z ktorej politickej strany sú. "U mňa nastolili otázku, či si uvedomujú, koho zastupujú v Európskom parlamente," zamyslel sa Lajčák, podľa ktorého sa ako jediný na rokovaní výboru za Slovensko postavil rumunský europoslanec. Petičný výbor europarlamentu o Benešových dekrétoch rokoval 20. septembra. Slovensko v ňom síce zastúpenie nemá, naši europoslanci sa však na jeho rokovaní zúčastniť mohli. Keďže tak neurobili, v zápisnici z rokovania výboru je zaznamenané, že "slovenskí europoslanci na diskusii neboli." Lajčák to vníma ako veľmi nezodpovedné. "Mali tú informáciu, mali tie podklady, rozhodli sa tam nebyť," dodal. Čo sa týka samotných Benešových dekrétov, je to podľa ministra uzavretá téma. "EÚ a Európska komisia sa už viackrát na túto tému jednoznačne vyjadrili a ja nevidím dôvod, prečo by som sa mal vyjadriť inak," uzavrel.

Europarlament po iniciatíve maďarských europoslancov opäť otvára otázku Benešových dekrétov. Slovensko bude musieť vysvetľovať okolnosti prijatia deklarácie o nemennosti Benešových dekrétov z roku 2007. Národná rada SR vtedy konštatovala, že Benešove dekréty, ktoré po druhej svetovej vojne obmedzili občianske a majetkové práva maďarskej a nemeckej menšiny, sú nedotknuteľné. Parlament vo svojom uznesení, za ktoré hlasovali všetci koaliční i opoziční poslanci s výnimkou Strany maďarskej koalície (SMK), odmieta pokusy o spochybňovanie povojnových dekrétov. Právne a majetkové vzťahy, ktoré vznikli ich následkom, vyhlásil za nedotknuteľné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu