Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odvážny Rakúšan Felix zoskočil: Balón s Felixom prekonal 39 kilometrov!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA)

ROSWELL – Rakúsky odvážlivec Felix Baumgartner sa práve opäť pokúša vyskočiť z balóna zo stratosféry a prekonať rýchlosť zvuku. Rakúšan úspešne odštartoval, cesta balónom mu trvala vyše dvoch hodín, prekonal rekordnú výšku 39 kilometrov. Felix by mal o pár sekúnd zoskočiť. Zoskok bude trvať približne 15 minút. Sledujte video online!

Vypustenie balóna bolo naplánované na 6:30 miestneho času, na Slovensku vtedy malo byť 14:30. Zoskok sa od utorkového nebude v ničom líšiť. Cesta do požadovanej výšky bude balónu trvať okolo dve a pol hodiny, následný skok iba pätnásť minút. Felix bude padať voľným pádom z rekordnej výšky 37 kilometrov.

Silné vetry boli príčinou odloženia štartu v utorok. Aby sa štart poradil musí viať len slabý vánok - maximálne tri až päť kilometrov za hodinu. Takisto musí byť jasno s dobrou viditeľnosťou. Balón, ktorý má hodnotu niekoľko stoviek tisíc dolárov, sa v utorok poškodil a nemôže sa znova použiť. Tím takisto stratil 60 až 70-tisíc dolárov v použitom héliu.

Skokom zo stratosféry sa Felix Baumgartner pokúsi prekonať rýchlosť zvuku - ako vôbec prvý človek na svete bez pomoci stroja. Mohol by dosiahnuť rýchlosť 1110 kilometrov za hodinu. Na tento pokus sa pripravuje niekoľko rokov. Tento rok už odskákal dva skúšobné pokusy z nižšej výšky.

Zdá sa, že dnes sa zoskok podarí, o 15.30 nastúpil Felix do kabíny balóna a teraz ho čakajú dve hodiny letu. Felix je už v kabíne v skafandri. Dýcha stopercentný kyslík, na tvári má kryt proti slnku, ktoré svieti do kabíny. Balón však zatiaľ ešte nezačali napĺňať héliom a čakajú na bližšiu predpoveď poveternostnej situácie. Nafúknutie balóna trvá 45 minút až hodinu.

Balón úspešne odštartoval, let do stratosféry by mal trvať dve až dve a pol hodiny. Keď balón dosiahne dostatočnú výšku, Felix zoskočí. Zoskok mu bude trvať približne 15 minút.

Pred pár minútami prekonal Felix polovicu svojej cesty. Balón, ktorý Felixa nesie na okraj vesmíru je najväčší, aký kedy niesol človeka. Vo výške 37 kilometrov, z ktorej chce Felix zoskočiť, nie je takmer žiaden vzduch. Rakušana teda nebude mať čo brzdiť. Až keď vojde späť do atmosféry, bude ho opäť brzdiť vzduch. Rýchlosť by mu mala klesnúť na 200 kilometrov za hodinu.

Balón dosiahol stanovenú výšku, momentálne prekročil rekordných 39 kilometrov. Felix reguluje tlak v kabíne, z ktrej by mal o pár sekúnd vyskočiť!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu