Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Egyptský prezident Mursí omilostil politických väzňov

Muhammad Mursí
Muhammad Mursí (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptský prezident Muhammad Mursí omilostil všetkých politických väzňov zadržaných od začiatku protestov, ktoré minulý rok zbavili moci jeho predchodcu Husního Mubaraka.

Amnestia sa vzťahuje na občanov čeliacich súdnemu procesu alebo tých, čo sú už vo výkone trestu - s výnimkou tých, ktorých odsúdili za vraždu. Informoval o tom prezidentov hovorca bez toho, aby uviedol počet omilostených väzňov. Generálny prokurátor a vojenský prokurátor majú do mesiaca vyhotoviť zoznam osôb, ktorých sa amnestia týka.

Aktivisti uviedli, že tisíce civilistov museli predstúpiť pred vojenské súdy v bezpečnostnom vákuu, ktoré nasledovalo po páde prezidenta Mubaraka v roku 2011. Podľa odhadov je vo väzniciach najmenej 5000 politických väzňov.

Mnohých z nich zatkli pri protestoch, ktoré prepukli počas 18 mesiacov dočasnej vojenskej vlády pod vedením poľného maršala Husajna Tantáwího. Niektorých väzňov dokonca súdili aj po tohtoročnom júni, keď sa moci ujal prezident Mursí. Ten v sobotu priznal, že nesplnil všetky svoje sľuby z predvolebnej kampane a že ho čaká ešte veľa práce. "Dosiahli sme 70 percent našich cieľov za prvých 100 dní," povedal davu zhromaždenému na štadióne v Káhire.

Mursí sa počas predvolebnej kampane zaviazal vyriešiť prvých troch mesiacov pri moci niektoré z najpálčivejších problémov krajiny, akým je nedostatok chleba či paliva, chýbajúca čistota, problémy dopravy a bezpečnosti. Jeho kritici hovoria, že od nástupu do funkcie dosiahol veľmi málo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu