Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Boháča známeho z póla J&T zadržali policajti: Armádny úplatok 18 miliónov!

Český podnikateľ Marek Dalík
Český podnikateľ Marek Dalík (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Česká polícia v nedeľu zadržala lobistu a blízkeho priateľa Mirka Topolánka Mareka Dalíka, ktorý je Slovákom známy z účasti na zimnom póle v Tatrách organizovanom finančnou skupinou J&T. Dalíka zadržali v spojitosti s úplatkami v kauze nákupu obrnených transportérov Pandur, pri ktorom mal žiadať províziu až 18 miliónov eur. Informoval o tom on-line denník tyden.cz.

"Je to pravda, ale žiadne ďalšie informácie v tejto chvíli oznamovať nebudem," komentovala pražská vrchná štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová. Dalík je podľa Bradáčovej zatiaľ jediným zadržaným v tomto prípade. Bradáčová zatiaľ odmietla vyjadriť, kedy bol Dalík zadržaný a či mu už bolo oznámené obvinenie. Nechcela sa vyjadrovať ani k ďalším podrobnostiam prípadu.

Nad lobistom sa vznáša podozrenie z korupcie pri nákupe obrnených transportérov Pandur, ktoré pre českú armádu kúpila Topolánkova vláda za 14,4 miliardy korún. Manažér rakúskej firmy Steyr však vlani vypovedal, že aby sa obchod uskutočnil, žiadal Dalík od neho a jeho firmy na jeseň 2007 osemnásť miliónov eur ako províziu.

 

Boháča známeho z póla
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: profimedia.sk)

 

Česko-rakúsky policajný tím začal vyšetrovať nákup obrnených transportérov Pandur v polovici júla 2010. Úkony trestného konania sa začali pre podozrenie zo spáchania trestného činu Machinácie pri verejnej súťaži a verejnej dražbe. Medzi podozrivými je aj bývalý vicepremiér a minister obrany Martin Barták (ODS).

O dva mesiace neskôr sa minister financií Miroslav Kalousek (TOP 09) dostal do ostrého sporu so šéfom rezortu obrany Alexandrom Vondrom (ODS). Poukázal totiž na údajné Vondrovo lobovanie pri nákupe obrnených transportérov Pandur. Tiež Topolánek (ODS) povedal, že to bol Vondra, ktorý tlačil na uzatvorenie novej zmluvy na nákup pandurov. Vondra to odmietol.

V máji 2011 potom denníky Mladá fronta Dnes a Právo zverejnili výpoveď rakúskeho manažéra Stephana Szűcs, ktorý bol v Rakúsku vedený ako utajený svedok a žil pod skrytou identitou. Jeho svedectvo malo priniesť nové svetlo do kauzy podozrivého nákupu obrnených transportérov Pandur pre českú armádu - údajne dosvedčil, že Dalík žiadal úplatok. Dalík to vtedy označil za "úplný nezmysel".

Szücs sa zo strachu z pomsty začal skrývať. Protikorupčná polícia následne začala vyšetrovať pražské vrchné štátne zastupiteľstvo kvôli úniku mena utajovaného svedka. Policajtom sa ale vinníka nájsť nepodarilo.

V Čechách je podnikateľ Dalík známy aj z kauzy vily v Toskánku, v ktorej sa spolu s ďalšími vplyvnými podnikateľmi a vrcholovými politikmi mali dohadovať na štátnej zákazke. Na Slovensku sa jeho meno prvýkrát objavilo na zozname českých a slovenských podnikateľov, ktorí sa v roku 2010 zúčastnili zimného póla organizovaného finančnou skupinou J&T v Tatrách.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu