Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Paralyzované Grécko: Demonštranti ovládli ulice, policajti v plameňoch!

Demonštrácie v Grécku Zobraziť galériu (18)
Demonštrácie v Grécku (Zdroj: SITA/AP)

ATÉNY - Grécke odborové zväzy vyhlásili na stredu ďalší generálny štrajk, ktorý opäť paralyzoval život v krajine. Sprevádzať ho majú aj masové demonštrácie v uliciach gréckych miest, do ktorých sa majú zapojiť státisíce ľudí. Na bezpečnosť má len v Aténach dohliadať asi 5000 príslušníkov polície, keďže sa očakáva, že protesty už tradične prerastú do násilností. Všetko sa to deje iba deň potom, čo sa násilnosti odohrali v Madride. Tam policajti zranili 65 ľudí a zatkli 40 aktivistov.

Odborárom prekážajú pokračujúce úsporné opatrenia, ktoré sú podmienkou čerpania ďalších pôžičiek od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu. Tie podľa posledného prieskumu verejnej mienky až 90 percent Grékov považuje za nespravodlivé, keďže podľa nich postihnú len najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva. "Platy, dôchodky a sociálne dávky sa za posledných dva a pol roka neustále znižujú a démon dlhu a deficitov zostáva neporaziteľný, stále si vyžaduje nové obete," uvádza sa v stanovisku dvoch najväčších odborových zväzov v krajine - Generálnej konfederácie gréckych pracovníkov (GSEE) a Konfederácie zväzov verejných zamestnancov (ADEDY). Členom oboch organizácií je až 50 percent gréckej pracovnej sily.

Demonštrácie v Grécku
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

Štrajk postihne viaceré sektory a skomplikuje život miliónom Grékov. Letecké spoločnosti už hlásia meškanie viacerých liniek, v prístavoch nemôžu zakotviť lode a vlaky na viacerých tratiach vôbec nepremávajú. Do štrajku sa chcú zapojiť aj zamestnanci súkromného sektora a niektorí majitelia obchodov už ohlásili zatvorenie svojich prevádzok.

Demonštrácie v Grécku
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vláda gréckeho premiéra Antónisa Samarása sa snaží presadiť škrty vo verejných výdavkoch v celkovej hodnote najmenej 11,5 miliardy eur, aby mohla od zahraničných veriteľov získať ďalšiu časť finančnej pomoci. Kritici však zastávajú názor, že ďalšie uťahovanie opaskov iba prehĺbi recesiu a ešte viac zníži schopnosť Grécka splácať svoje dlhy.

Demonštrácie v Grécku
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

Demonštrácie v Grécku
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu