Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Vieme, prečo ľudia umierali na metanol: Podvodníci potrebovali splatiť hypotéky!

Jeden z dodávateľov pančovaného alkoholu na súde
Jeden z dodávateľov pančovaného alkoholu na súde (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Česká polícia konečne vie, kto stojí za otravami metanolom. Ide o dvoch podvodníkov, ktorí tým, že organizovali obchod so smrtiacim alkoholom, nepriamo zabili 26 ľudí. Profesionáli vo svojom obore ale rozhodne neboli; pomerne rýchlo sa totiž zistilo, že svojím konaním sa snažili zarobiť peniaze, lebo boli až po uši zadlžení.

Hlavnými mozgami celej operácie bol tridsaťšesťročný podnikateľ s autokozmetikou Tomáš Křepela a jeho o šesť rokov starší kolega Rudolf Fian, ktorý má české aj slovenské občianstvo. Oboch mužov už polícia obvinila z verejného ohrozenia a hrozí im doživotie.

Podľa vyjadrení vyšetrovateľov nejde o žiadnu šedú eminenciu čierneho trhu s pančovaným alkoholom. Počínanie obvinených skôr budí dojem, že to boli amatéri, ktorí namiešali smrtiaci koktejl z metanolu v opavskom sklade a odtiaľ ho poslali na čierny trh. Polícia odhalila, že dvojica potrebovala rýchlo zohnať peniaze, pretože sa ocitla vo finančnej tiesni a nutne potrebovala peniaze na splácanie hypoték.

Křepela bol riaditeľom firmy Carlogic, ktorá podnikala s prostriedkami pre ošetrovanie vozidiel a Fian pracoval pre neho. Práve polovičný Slovák bol podľa najnovších informácií hlavným iniciátorom primiešavania metanolu do liehu. Po zadržaní sa Fian zrútil.

Paradoxom je, že obvinení na svojom podvode zrejme nič nezarobili. Predtým, než stihli inkasovať peniaze, ich totiž zatkla polícia, informoval portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu