Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Španieli protestovali proti úsporným opatreniam

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MADRID - Štrajk zamestnancov verejnej dopravy ochromil dnes autobusovú i podzemnú dopravu v španielskej metropole Madrid. V krajine sa uskutočnili dnes viaceré demonštrácie proti novému vládnemu programu úsporných opatrení. Neohlásený štrajk zamestnancov železníc spôsobil meškanie vlakov v Katalánsku.

Študenti na univerzite vo Valencii, ku ktorým sa pridali i niektorí pedagógovia, narušili slávnostnú ceremóniu pri príležitosti začiatku nového roka. Podobný protest prinútil predstaviteľov univerzity v Murcii ukončiť slávnostné zahájenie nového školského roka.

Desaťtisíce ľudí z celého Španielska vyjadrili nesúhlas s pripravovanými opatreniami vlády minulý týždeň na demonštrácii v Madride. Cieľom vládneho plánu je podľa španielskeho ministra hospodárstva Luisa de Guindosa podporiť rast a konkurencieschopnosť španielskej ekonomiky. Najnovšie štrajky súvisia aj s ohlasovaným plánom na liberalizáciu podnikateľského prostredia v oblasti dopravy.

Program reforiem má podľa novín Financial Times súvisieť so špekuláciami na trhu, ktoré hovoria o tom, že Španielsko chce požiadať o pomoc Európsku centrálnu banku a preto musí plniť podmienky v oblasti úspor a reforiem. Európska komisia informácie finančných novín odmietla. "Komisia je v úzkom kontakte a spolupracuje efektívne so španielskou vládou na dokončení dôležitého programu reforiem," uviedol hovorca eurokomisára pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna, ktorého citovala agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu