Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Colná správa vedela o životunebezpečných liehovinách už 2 roky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Príslušná inšpekcia preverí tvrdenia českého Združenia výrobcov liehovín, podľa ktorého colná správa už dva roky vedela o smrteľne nebezpečných falzifikátoch liehovín a napriek tomu vo veci nekonala, informoval dnes internetový server iDNES.cz.

Združenie výrobcov liehovín, ktoré zastupuje malých výrobcov, reagovalo dnes na podľa neho nepravdivé tvrdenia Generálneho riaditeľstva ciel, že o žiadnom nebezpečnom alkohole v minulosti nevedelo.

Podľa vyhlásenia, ktoré sa dnes objavilo na webovej adrese združenia, "mala Colná správa ČR už v roku 2010 k dispozícii informáciu, že sa na českom trhu objavujú falzifikáty liehovín, obsahujúce smrteľné množstvo nebezpečných látok, používaných na denaturáciu liehu. Napriek tomu vtedy o nich verejnosť neinformovala a aj dnes opäť mylne hovorí, že žiadne takéto poznatky nemala. Pri tom práve pred dvoma rokmi boli zaistené falzifikáty liehovín malých výrobcov bez kontrolných pások či dokonca s falšovanými kontrolnými páskami, ktoré sa našli v nelegálnej výrobni v okolí Chebu 18. septembra 2012."

Združenie týmto reaguje na slová hovorcu českého Generálneho riaditeľstva ciel Jiřího Bartáka v utorkovom vydaní relácie spravodajskej televízie ČT24 Hyde Park, v ktorom uviedol: "My sme v priebehu minulých rokov nikdy v žiadnej vzorke nenašli nadlimitné množstvo metanolu ani inej látky, ktorá by niekoho mohla otráviť alebo zabíjať".

Spomínané falzifikáty, ktoré colná správa objavila a skontrolovala v roku 2010, však podľa združenia obsahovali jedovatý isopropylalkohol (propanol, IPA) a ostatky ďalších látok po odstránení denaturačných činidiel. Isopropylalkohol je v dávke 15 gramov bez liečby smrteľný.

Predseda združenia Pavel Kučera na stránke združenia ttp://www.vyrobcilihovin.cz poznamenal, že ním riadená organizácia dlhodobo upozorňuje Generálne riaditeľstvo ciel na zneužívanie denaturácie, ale colná správa ani po objavoch spred dvoch rokov na falšované liehoviny spotrebiteľov neupozornila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu