Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bratislava vyhovela protestu prokurátora o alkohole

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bratislavskí mestskí poslanci rokovali o úprave Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o predaji a podávaní alkoholických nápojov a vyhoveli protestu Krajskej prokuratúry z decembra 2011. Tá poukázala na nesúlad mestského VZN s platnou zákonnou úpravou. Upravené VZN platí od novembra.

"Prokuratúra spochybnila vymedzenie priestoru, kde je možné zakázať pitie alkoholu. Priestory sme presne definovali," uviedol dnes primátor Milan Ftáčnik. Bratislavská samospráva definovala spoločné pravidlá pre celé mesto, no podľa Ftáčnika filozofia, že mestské časti si môžu vymedziť ďalšie priestory, kde zakazujú pitie alkoholu, sa nezmenila. Mestská časť podľa neho vo svojom nariadení môže zadefinovať, čo je verejný priestor a kde alkohol nemožno konzumovať. Ich nariadenie nemôže ísť ale proti VZN hlavného mesta.

Samospráva môže obmedziť či zakázať predaj a konzumáciu alkoholu v určitých hodinách alebo dňoch. Zakázať alkohol môže napríklad v zariadeniach spoločného stravovania, ktoré sa nachádzajú blízko škôl, kostolov, cintorínov či sídla prezidenta, vlády alebo Národnej rady SR. V týchto lokalitách nedovoľuje konzumovať či predávať alkohol od 04.00 do 02.00 h. Obmedzenie sa naďalej týka aj verejných priestranstiev, akými sú priestory železničnej stanice či stanice autobusov prímestskej a diaľkovej verejnej dopravy. Alkohol sa tam zakazuje od 22.00 do 06.00 h.

Zákaz neplatí pre verejné podujatia, ktoré sa organizujú pri príležitosti štátnych a náboženských sviatkov alebo na organizácii ktorých sa podieľa mesto či mestská časť. Ostatní si musia vybaviť výnimku.

Za porušenie pravidiel predaja alkoholu hrozí právnickej osobe sankcia do 6638 eur, fyzickej osobe za konzumáciu alkoholu na verejnom priestranstve 33 eur. Kontrolovať dodržiavanie VZN budú okrem príslušníkov mestskej polície aj zamestnanci samosprávy na základe poverenia primátorom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu